Siirry sisältöön

Imelletty perunalaatikko

20 joulukuun, 2009

Mielestäni perunalaatikko on joulun ykkösherkku. Siis nimenomaan imelletty sellainen. Piti oikein Wikipediasta tarkistaa, että mitä tuo imellyttäminen oikein oikeasti tarkoittaa. Imellyttäminen, imellytys, on ruoanvalmistustapa, jossa sopivassa lämpötilassa seisottaminen saa entsyymit pilkkomaan tärkkelystä maltoosiksi, jolloin ruoka maistuu makealta. Imellytys on ollut ainoita tapoja tehdä talvipuolella vuotta makeaa ruokaa ennen sokerin tuonnin yleistymistä.

Tämä resepti on äidiltäni, ja kertakaikkisen mahtavan hyvää perunalaatikkoa. Se ei edes ole kovin isotöinen, tosin aikaa menee tuntikaupalla. Muutama huomio: Perunoiden tulee nimenomaan olla rosamunda-lajiketta (sitä punakuorista). Ja perunat tulee nimenomaan keittää kuorineen. En tiedä miksi, mutta näin on ohje.

Ilman perunalaatikkoa ei ole joulua.

Imelletty perunalaatikko

2 kg rosamundaperunoita
6 rkl vehnäjauhoja

Keitä perunat kuorineen kypsäksi (noin 30-40 minuuttia). Kuori perunat kuumana ja soseuta. Lisää soseeseen vehnäjauhot, ja laita 50-asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Sekoittele välillä. Seos hieman löystyy. Laitoin löystyneen perunasoseen pakkaseen, ja sulatan sielä aina sopivia annoksia laatikkoa varten.

100 g voita
3 dl kermaa
5 dl punaista maitoa
2-3 tl kanelijauhetta
2 dl siirappia
1 tl suolaa

Sulata voi, ja sekoita se imeltyneen perunasoseen joukkoon. Lisää myös kerma, maito ja mausteet. Seos on todella löysää. Itse hurautin perunalaatikon vielä tässä vaiheessa sileäksi sauvasekoittimella, ettei laatikkoon jää perunanpaloja. Maista seosta, että se on hyvää. Kaada perunalaatikko uunivuokaan, ja laita päälle halutessasi vielä pari nokaretta voita. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 3 tuntia.

No comments yet

Jätä kommentti