Skip to content

Ruttukääryleet

maaliskuu 5, 2009

Inhoan ruokakaupassa käyntiä arkisin. Hirveä nälkä sekä lähikauppamme meikäläisen kokkausinnon näkökulmasta suppea valikoima tekee ruokaostosten teon lähinnä ikäväksi. Mutta auta armias kun pääsen kunnon kauppaan, missä on valikoimat ruokkivat luovuutta! Näin kävi eilen, kun poikkesimme suuren markettiin. Olisin voinut haahuilla ja keräillä kaupassa tuntikaupalla, ja saimmekin siellä kulumaan puolitoista tuntia. Ja mukaan tarttui monenlaista heti käytettäväksi ja varastoon.

Olin jo etukäteen päättänyt tehdä kaalikääryleitä, ja kun ihanan ruttuinen savoyn kaali huuteli minulle, päätin kokeilla valmistaa kääryleitä siitä. Ennen niitä onkin syntynyt vain tavallisesta valkokaalista. Ja voin suositella! Lehdet on helpompi irrottaa, kääryleet näpsäkkä kääriä ja maku on loistava. Sisälmys syntyi nyt sienistä, ja mukaan raastoin vielä jääkaapista löytyneen parmesaanin lopun. Kevyempi versio syntyisi esimerkiksi raejuustosta. Ruttukääryleet maistuivat meheviltä puolukkahyytelön kanssa!

Ruttukääryleet

1 savoyn kaali

Poista kaalin rikkoutuneet tai tummuneet päälilehdet. Keitä kaalia suolavedessä muutamia minuutteja. Tarkoitus on pehmittää lehtien kannat, ei kypsentää koko kaalia. Valuta ja anna jäähtyä sen verran, että kätesi kestävät käsitellä sitä. Kuori lehdet yksitellen veistä tarvittaessa apuna käyttäen. Mikäli sisälehtien kannat ovat vielä kovia, voit keittää jo osittain kuorittua kaalia vielä uudelleen. Ohenna irrotettujen lehtien kovaa kantaa, se helpottaa käärimistä. Fileerausveitsi on tässä toimiva väline taipuisan ja terävän teränsä vuoksi. Aseta täytettä reilu ruokalusikallinen lehden kantapäähän, ja aloita kääriminen. Kääri ensin eteenpäin, taita sitten molemmat sivut sisälle, ja kääri loppuun. Aseta valmiit kääryleet vuokaan tiukasti vieriviereen. Lorauta lopuksi päälle kasvislientä, etteivät kääryleet pala vuokaan kiinni. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 h.

Täyte

1 pkt herkkusieniä
2 pkt siitakesieniä
Suolaa
1 dl riisiä
Kasvislientä
1 ruukku basilikaa
Pala parmesania
2 kevätsipulia

Pilko sienet pieniksi paloiksi, paista pannulla, ja mausta suolalla. Keitä riisit kasvisliemessä (itse käytin 10 minuutissa kypsyvää risottoriisiä, jotka keitin risoton tapaan, katso arkirisoton ohje täältä). Silppua basilika ja kevätsipulit, raasta parmesaani. Sekoita ainekset jäähtyneenä.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: