Skip to content

Jos olet harkinnut pastan tekemistä itse – tee se!

maaliskuu 7, 2009

Tai tee, vaikket ole harkinnutkaan. Itse tehty pasta on tietenkin hyvää, mutta sen tekeminen on myös hauskaa ja näyttävää. Se on myös suht helppoa, varsinkin parin kerran harjoittelun jälkeen. Tärkeintä on oppia millainen on taikinan optimaalinen koostumus. Sen verran tähän tekemiseen kuitenkin menee aikaa, että arkisin tyydyn kyllä kaupan kuiva- tai tuorepastaan ihan suosiolla. Ohje on noin 4 henkilölle.

Pastataikina

3,5 dl luomuvehnäjauhoja
3 dl durumvehnäjauhoja
7 luomumunan keltuaista
3 luomumunaa

Kaada jauhot keoksi puhtaalle pöydälle. Tee keskelle kuoppa. Erottele keltuaiset ja aseta ne ja kokonaiset munat kuoppaan. Riko keltuaisten rakenne haarukalla ja sekoita munia. Aloita sitten taikinan teko nyppimällä. Jatka vaivaamalla, taikinaa saa venyttää ja vanuttaa ihan kunnolla. Lisää tarvittaessa jauhoja tai kananmunaa. Taikinasta tulee todella kova, mutta kuitenkin kiinteä. Se irtoaa pöydästä helposti. Kääräise taikinapallo elmukelmuun ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Parin tunnin odottelun jälkeen päästään tekemään pastaa. Itse en lähtisi kaulimella tai vastaavalla tekemään, silloin menisi ehkä tuhraamiseksi. Eli pastakone on kyllä hyvä olla. Laita taikina neljään osaan. Ota ensimmäinen kimpale, ja taputtele se mahdollisimman littanaksi. Toimi kuitenkin nopeasti, sillä kun taikina lämpenee, se alkaa tarttua kiinni. Syötä levy koneesta läpi ensimmäisestä tasosta. Sitten toisesta, kolmannesta jne. Itse pyöritän levyn kuutostasoon saakka. Aloittelijalla taikina saattaa olla vielä liian löysää, eli taikina tarttuu kiinni koneeseen, joten pidä jauhopussi käden ulottuvilla. Oikean koostumuksen oppii parin kerran jälkeen. Tee sama lopuille kolmelle osalle.

Nyt mahdollisuuksia on useita. Jos olet tekemässä lasagnea, levyt ovat valmiit. Jos haluat tehdä täytettyä pastaa, esimerkiksi tortellineja, painele muotilla sopivia paloja ja aloita täyttäminen. Voit myös tehdä tagliatellea tai spagettia pastakoneella. Laitan myöhemmin ohjeita erilaisiin täytepastoihin.

Huomioi, että pasta tulee keittää heti, sillä nyt se alkaa helposti takertua toisiinsa. Jos siis teet tagliatellea tai spagettia, veden tulee siis jo kiehua, kun pyöräytät tagliatellen tai spagetin ulos koneesta. Ja suoraan kattilaan. Pasta keitetään vedessä, jossa on suolaa ja öljyä. Pastan keittoaika on 3 minuuttia. Älä keitä pastaa yli. Tarjoa pasta aina heti.

Pastaa voi säilöä kuivaamalla koneella tehdyt keittämättömät pastat (ei täytettyjä). Pastataikina taas ei säily. Itse olen säilönyt syömättä jääneet jo keitetyt pastat niin, että lorautan päälle hieman oliiviöljyä ja suolaa, rasiaan ja jääkaappiin. Pastan voi paistaa seuraavana päivänä pannulla.

Pastataikinan alkuperäinen ohje on Jamie Oliverin kirjasta Alastoman kokin paluu, määrät on sopeutettu suomalaisten munien kokoon.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: