Skip to content

Kevätjuhlat: parsaa ja bearnaiskastiketta

maaliskuu 28, 2009

Jotta toimintani ei lipsuisi asteelle paljon puhetta, vähän tekoja, päätin vastata omaan haasteeseeni. Haluan siis kehittyä ”vaikeiden” kastikkeiden teossa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa erilaisia munapohjaisia ja voikastikkeita. Ostin Sonja Leen Kastike-kirjan, jossa on kaikki perinteiset ja vähemmän perinteiset ”vaikeat” kastikkeet – ja toki muitakin, kuten jälkiruokakastikkeita. Ja ei kun tuumasta toimeen!

Vaikka ulkona pyrytti lunta, kalenterin mukaan on kevät. Laittelimme viikonlopun iloksi vähän kevättä kotiin, ja pidimme illalla miehen kanssa kevätjuhlat. Iloisen jazzin tahdissa valmistui alkupalaksi parsaa ja bearnaiskastiketta. Olen kerran aiemmin kokeillut tehdä kyseistä kastiketta, mutta kastikkeen sijaan valmistinkin pitkään ja hartaasti maustevoita. Nyt oli kunnon ohjeet ja toisella kerralla onnisti. Maku oli kuten kuuluukin, mutta ei toimi minulle. Olen tyytyväinen, että onnistuin tässä suht ”vaikeassa” kastikkeessa, mutta bearnaiskastike ei tule keittiöömme jäädäkseen. Pääruoaksi valmistin toista haastettani, eli simpukoita, nyt kampasimpukoiden muodossa. Yksinkertaisesti paistoin ja maustoin. Hyvää oli, tosin jatkossa kehittelen ympärille jo reseptiä.

3 isoa parsaa / syöjä

Kuori parsat pitämällä parsaa nuppupäästä kiinni leikkuulautaa vasten. Vedä sitten kuorimaveitsellä kuori pois nupusta kantaan päin. Nuppuja ei tarvitse kuoria. Leikkaa kovat kuivuneet kannat pois, puolisen senttiä riittää. Keitä vesi isossa, korkeassa kattilassa kiehuvaksi ja mausta suolalla. Parsoihin saa uudenlaista makua keittämällä niitä esimerkiksi kasvisliemessä tai valkoviinillä maustetussa vedessä. Keitä parsoja muutama minuutti, kokeile kypsyys haarukalla. Nuppujen ei tarviste peittyä veden alle, ne kypsyvät höyryssä. Nostele kypsät parsat vedestä ja pirskota päälle esimerkiksi sitruunamehua tai oliiviöljyä. Loistava makuelämys syntyy gratinoimalla parsat parmesaanilla.

Bearnaiskastike Sonja Leen ohjeella (4 annosta)

150 g voita
3 pientä salottisipulia
2 rkl tuoretta, hienoksi silputtua rakuunaa
2 rkl tuoretta, hienoksi silputtua kirveliä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl valkoviiniä
1/2 rlk kokonaisia valkopippureita
4 munankeltuiaista
2 rkl vettä
1/2 tl suolaa
1/4 tl cayannepippuria

Kirkasta ensin voi. Eli sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Valkoinen maitosakka painuu pohjalle ja ”kirkas” voi jää pinnalle. Nostele kirkas voi varovasti kauhalla talteen. Itse sain sen ihan hyvin kaadettua, maitosakka jäi pohjalle. Sakan saa heittää pois. Sitten itse kastikkeen kimppuun.

Kuori ja silppua sipulit. Pane sipulit ja puolet molemmista yrteistä sekä etikka ja viini kattilaan. Rouhi valkopippurit, ja kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua kokoon, eli keitä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut (minulla meni noin 20 min.). Ota kattila liedeltä.

Lisää seokseen munankeltuiaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastikkeesta tulee kuohkea. Lisää suurin osa kirkastetusta voista ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kastikkeesta tulee paksua ja täyteläistä. Vatkaa nyt joukkoon 2 rkl vettä. Kastikkeesta tulee hieman ohuempi ja vaaleampi. Vatkaa vielä loppu voi ja mausta.

Puserra kastike vielä siivilän läpi ja lisää siivilöityyn kastikkeeseen loput yrtit. Huomaa, että kastiketta ei saa lämmittää uudelleen. Eli peitä hyvin ja tarjoa mahdollisimman pian tai lämmitä se vesihauteessa.

Kampasimpukat

Sulata kampasimpukoita joko yön yli jääkaapissa tai muutama tunti huoneen lämmössä esimerkiksi pienessä siivilässä. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: