Skip to content

Juustofondue eli kuka tiputtaa leivän ensin

huhtikuu 16, 2009

Tässä vielä viimeinen niitti niihin pääsiäiskiloihin… Saimme sunnuntaiksi mökille odotettuja vieraita ja valmistimme parasta mahdollista seurusteluruokaa: juustofondueta. Koska kyseessä on järkyttävä kaloripommi lähdimme ensin hiihtolenkille järven jäälle. Tosin aurinko teki sen, että lumen sijaan tunsimme hiihtävämme marjapuurossa. No, ainakin saimme liikuntaa. Fondue maistui kaikille niin, että ensimmäistä kertaa fonduepata tyhjeni pohjaa myöden. Tässä siis loistava vierasruoka!

Fondueta varten tarvitset fonduepadan ja ”dippitikkuja”. Dippitikut tulevat yleensä padan mukana. Myös esimerkiksi glögipata, jossa pidetään tuikkukynttilää alla, käy. Dippailuun voi käyttää sitten vaikka haarukoita.

Juustofondue

300 g punaleimaemmentalia
200 g gryuereä
1 valkosipulinkynsi
3 dl kuivaa valkoviiniä
Noin 1 rkl maissijauhoja
1 tl sitruunamehua
Ripaus mustapippuria ja muskottipähkinää

Raasta juustot karkealla terällä. Hienonna valkosipuli pieneksi ja lisää kattilaan valkoviinin kanssa. Jätä hieman valkoviiniä suurusta varten. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen. Lisää juustoraaste muutamassa osassa ja sekoita koko ajan puukauhalla. Jatka sekoittamista, kunnes juusto on sekoittunut viiniin tasaiseksi massaksi. Sekoita maissijauhot viinitilkkaan ja kaada ohuena nauhana juustomassaan koko ajan sekoittaen. Kiehauta hetki ja mausta. Juustofondue on valmis, eli kaada se lämmittimeen ja pidä lämpinä. Ruokailu on syytä aloittaa aikalailla heti.

Dipattavaksi sopivat esimerkiksi vaalea leipä ja erilaiset kasvikset. Me olemme käyttäneet mm. seuraavia

Luumu- tai kirsikkatomaatit
Pikkusuolakurkut
Kukkakaali
Porkkana
Oliivit (kivettömät)
Hillosipulit
Tuoreet herkkusienet
Vaalea tuore leipä

Pilko kasvikset ja leipä sopiviksi suupaloiksi ja aseta kaikki erillisiin kuppeihin tarjolle. Ruokailijat ottavat dippitikkuunsa aina yhden suupalan ja dippaavat fondueseen. Kasviksia ei ole tarkoitus kypsentää, vaan suoraan suuhun vain! Dipatessa kaapaiskaa välillä kunnolla pohjan kautta, jotta juustofondue sekoittuu ja pysyy notkeana. On kaikkien kaloreiden arvoista!

Koska fondue on aika raskas tarjoamme usein sen seurana salaattia ja jälkiruokasi käyvät ihan hedelmät ja vaikka ananaskastike.

Ananaskastike

Puolikas tuore ananas
2 rkl sokeria
3 rkl vettä

Kuori ja pilko tuore ananas. Kovaa keskimaltoa ei käytetä. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen 15 minuuttia. Soseuta ja tarjoa.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: