Skip to content

Vapputapaksia ja kuoharia

Touko 2, 2009

Vappuna juhlitaan kevättä ja kesää ja muuten vain juhlitaan. Kutsuimme ystäviä kylään ja päätimme viettää espanjalaisen illan. Tarjolla siis tapaksia ja paljon cavaa. Ja ilta olikin erittäin onnistunut, hauskaa kesti yömyöhään. Jopa siinä määrin, että unohdimme kokonaan tehdä jälkiruoan. No, se maistuikin sitten seuraavana päivänä.

Tapaksiahan EI VOI syödä ilman cavaa.

Tapaksia on hauska tehdä, sillä marinadeihin saa käyttää luovuutta. Suurin osa on kylmiä tapaksia, eli ne voi valmistaa edellisenä päivänä. Eipä mene juhlailta kokonaan kokkailuun. Tapasten lisäksi tarjolla oli poromiesten tapaan valmistettua lohta ja vapun perinteisiä nakkikääröjä (kasvisnakeilla). Tässäpä kehittelemiäni ihania tapasohjeita (myönnän, määrä meni hieman yli).

Chilimarinoidut herkkusienet

Paketillinen herkkusieniä

Marinadi

1 rkl hunajaa
2 rkl sherryviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
Tuoretta chiliä
1 valkosipulinkynsi
1/3 ruukku tuoretta persiljaa
Suolaa

Paloittele herkkusienet neljään osaan. Sekoita marinadin ainekset (chiliä maun mukaan), ja sekoita marinadi herkkusienien kanssa. Anna marinoitua jääkaapissa, mielellään seuraavaan päivään.

Sitruunainen artiksokka-oliivisalaatti

1 prk vedessä säilöttyjä artisokkia
1/2 prk mustia kivettömiä oliiveja

Marinadi

1 sitruunan kuori
2 rkl oliiviöljyä
1/3 ruukku tuoretta korianteria
Vajaa 1 rkl raakaruokosokeria
Suolaa

Valuta artisokat ja puolita ne. Valuta oliivit. Pese ensin sitruuna hyvin miedolla astianpesuaineella ja raasta sitten keltainen osa kuoresta hienolla terällä. Sekoita marinadi ja lisää siihen artisokat ja oliivit. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Chilimarinoidut oliivit

1/2 prk mustia kivettömiä oliiveja

Marinadi

1 rkl oliiviöljyä
Pala chiliä
1 valkosipulinkynsi

Sekoita marinadi ja siihen oliivit. Anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Sipuli-valkopapusalaatti

2 sipulia
Pari kourallista keitettyjä isoja valkoisia papuja

Marinadi

2 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
Pala chiliä
1/3 ruukkua persiljaa
1 tl inkivääritahnaa
2 tl raakaruokosokeria
Suolaa

(Sulata pavut.) Leikkaa sipuli renkaiksi. Sekoita marinadi ja lisää siihen sipulit ja pavut. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään jääkaapissa.

Paahdetut suolamantelit

Kuorellisia manteleita
Oliiviöljyä
Savustettua suolaa / hienoa merisuolaa

Kaada mantelit kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä. Sekoita öljy manteleihin. Kaada mantelit uunipellille ja paahda uunissa noin 200 astetta, noin 5 minuuttia, varo polttamasta manteleita. Kaada mantelit taas kulhoon, ja mausta heti suolalla, jotta suola tarttuu manteleihin. Mantelit ovat parhaimmillaan heti tarjottuna, mutta säilyvät myös jääkaapissa kolmisen päivää.

Kikhernetahna

Noin 4 kourallista kikherneitä
1/2 dl oliiviöljyä
2 chiliä (mietoa)
5 valkosipulinkynttä
Suolaa, mustapippuria

Lisää kaikki aineet tehosekoittimeen, ja huorauta tahnaksi. Chilin määrä riippuu sen tulisuudesta. Itse käytin mietoja chilejä, joten kahdestakaan ei tullut vielä polttavaa. En ole tulisen ruoan ystävä.

Marinoidut paprikat

Eri värisiä paprikoita

Marinadi

2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
5 rkl oliiiviöljyä
1 pieni prk kapriksia
Suolaa, mustapippuria

Halkaise paprikat ja poista siemenkodat. Paahda paprikoita kuori ylöspäin 250-asteisessa uunissa, kunnes kuori on tummunut. Poista kuori repimällä ja viipaloi paprikat ja laita laakeaan kulhoon, esimerkiksi matalaan uunivuokaan. Pilko sipulit pieneksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä oliiviöljyssä, älä ruskista. Lisää pehmenneet sipulit öljyineen, suola, pippuri ja kaprikset paprikoiden päälle, ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Lohkoperunat

Lohkoperunoiksi sopivia perunoita
Oliiviöljyä
Suolaa

Pese perunat juruiharjalla ja lohko ne neljään osaan pituussuunnassa. Älä siis kuori niitä. Laita perunat kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä, sekoita. Kaada perunat uunipellille ja paista uunissa (grillivastuksilla) noin 250 astetta, noin 30 minuuttia. Varo, etteivät pala. Mausta suolalla. Tarjotaan heti. Perunoita dippaillaan aioliin.

Aioli

2 munankeltuaista
2 rkl sitruunamehua
4 valkosipulinkyttä
10 rkl oliiviöljyä
10 rkl maissiöljyä
Suolaa, pippuria

Silppua valkosipulinkynnet. Laita kaikki aineet öljyjä lukuunottamatta monitoimikoneeseen ja sekoita. Anna koneen käydä ja ala lisäämään öljyä pikkuhiljaa. Kaada ensin oliiviöjy ja sitten maissiöljy. Kaada öljyt hyvin ohuena nauhana ja vatkaa, kunnes kastike on sakeaa ja silää.

Aiolin ohje on Ruokasuosikit Tapakset -kirjasta. 

Vapun nakkikääröt

Nakkeja / soijanakkeja
Lehti- tai voitaikinaa
Kananmuna voiteluun

Sulata taikina ohjeen mukaan. Leikkaa neliöiksi ja kääräise nakit taikinan sisään. Voitele kääröt munalla ja paista taikinapaketin ohjeen mukaan.

Lisäksi tarjolla oli manchegojuustoa, suolakeksejä, maalaisleipää ja kahta valkopaputahnaa sekä munakoisokaviaaria.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: