Skip to content

Teetä mustaherukanlehdistä

elokuu 3, 2009

Nyt se sitten alkoi, arki. Eli työt. Mutta ihan mukava on palata onnistuneelta kesälomalta töihin. Ja talvea varten aion säilöä aika paljon kesän makuja. Mehumaijassa porisee parhaillaan mustaherukkamehu. Viime perjantaina keräsin talteen myös mustaherukan lehtiä, ja kuivasin niistä teetä. Se on aivan ihanaa! Muistan, että lapsena äiti teki myös itse teetä, mustaherukan ohella hän käytti vadelman lehtiä.

Itse tehty tee maistuu talvella.

Teen voi kuivata uunissa tai kuivurissa. Kuivurin ostin vasta eilen, joten sen saloihin en ole vielä ehtinyt tutustua. Mutta uunissa homma tapahtuu yksin kertaisesti näin:

Levitä pestyt ja kuivatut (salaattilinko on tässä loistava) lehdet uunipellille leivinpaperin päälle. Laita lehtiä ohuehko kerros. Lehtiä kuivataan noin 50-asteisessa uunissa muutamia tunteja, kunnes ovat rutikuivia, eli kirjaimellisesti murenevat käsiin. Lehtiä kannattaa välillä käännellä, varsinkin jos niitä on pellillä päällekäin. Uunin lämpötila ei saa missään vaiheessa nousta yli 50 asteen, muuten lehdet tummuvat. Uuni tulee myös olla hieman raollaan, että vesihöyry pääsee haihtumaan. Mielestäni kiertoilmalla tulee nopeammin kuin tavallisella lämmöllä. Sitten lehdet murennetaan ja säilötään ilmatiiviisiin purkkeihin. Ja käytetään yrttiteen tavoin. Maistuu kesältä!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: