Itse tehdyt aurinkokuivatut tomaatit
Tai siis ilman aurinkoa kuivatut tomaatit. Joka tapauksessa tomaattien kuivausta minun on tehnyt mieli kokeilla jo vuosia, mutta ajatus on tuntunut työläältä, ja sen on sitten jäänyt. Nyt kun tuli hankittua se kuivuri, niin ensimmäisenä kuivausprojektina ajattelin kokeilla näitä tomskuja. Löysin kaupasta vielä ihania paikallisia punaisia kirsikkatomaatteja ja oransseja miniluumutomaatteja. Niitä kelpaa sitten salaattiin töräytellä. Ja tämähän siis onnistuu myös uunissa, jos et kuivuria omista.
Tomaattien kuivaus
Käytin 4 pakettia kumpaakin tomskua. Pese ja halkaise tomaatit. Aseta ne kuivuriin (tai leivinpapaperin päälle uunipellille) niin, etteivät koske toisiaan. Kuivaa muutamia tunteja. Itse jätin ne kuivuriin hurisemaan yön yli, eli 10 tuntia. Pienimmät kuivuivat jo aika kuivaksi, eli veikkaan että 8 tuntia olisi riittänyt. Ja purkitin aamulla ennen töihin lähtöä. Uunikuivaamiseen saat ohjeita täältä.
Tomaattien purkitus
Desinfioin lasipurkit ensin kiehuvassa vedessä. Sitten täytin ne tomaateilla heittäen väliin rosmariininoksan, muutaman timjamin oksan, pari valkosipulinkynttä sekä karkeaa merisuolaa. Suolaa laitoin aika vähän, sillä suolaisuus juuri kaupan aurinkokuivatuissa tomaateissa häiritseekin. Päälle kaadoin oliiviöljyä niin, että peittyivät. Puoli pulloa meni per purkki. Sitten vain purkit kiiinni ja jääkaappiin maustumaan. Ajattelin noin viikon parin päästä maistella. Säilyvyydestä ei (vielä) osaa sanoa. Enkä maustakaan, mutta kuulostaa ja näyttää ainakin hyvälle! Maustuneen öljyn hyödynnän kyllä kokonaisuudessaan sitten mm. salaatinkastikkeissa.