Skip to content

Yorkshiren vanukkaat katajanmarjaliemessä

elokuu 16, 2009

Viime kuussa järjestetyn ruokahaasteen voitto jäi sitten arvasta kiinni… No, ei se mitään, sillä tämän kuun haaste oli mielenkiintoinen, ja nyt pääsen osallistumaan. Herkku ja koukku -blogin haasteen mukaan ruokaa tulee valmistaa jostain villinä kasvasta. Se siis rajaa pois puutarhan antimet ja pihan pensasmarjat. Edelleen päätin unohtaa metsämarjat, sillä halusin tehdä suolaisen ruoan, ja marjoista useinmiten vääntyy makea. Ja vielä, halusin käyttää jotain sellaista, mitä en ole ennen kokeillut.

Villiyrtit kiinnostavat, mutta käsittääkseni paras poiminta-aika niille olisi kesäkuu. Jos näin ei olekaan, valistakaa viisaammat minua. Asiaa hetken tuumailtuani välähti: katajanmarjat! Ne ovat jääneet minulta kokonaan kokeilematta. Kävin poimimassa kourallisen katajanmarjoja, ja keittelin niistä makoisan liemen. Seuraksi katajanmarjaliemi sai edelleen villiteemalla kanttarelleja, ne tosin eivät olleet itse poimittuja. Liemessä päätin sitten tarjota Yorkshiren vanukkaita, jotka maustoin niin ikään ainakin saaristossa ja merenrannoilla joka kallionkolossa villinä kasvavalla ruohosipulilla. Ja sekä minä että mies olimme yhtä mieltä tämän ruoan hyvyydestä. Liemi maistui sopivan ”metsäiseltä” ja Yorkshiren vanukkaat ovat aina herkullisia. Erittäin onnistunut kokonaisuus.

Yorkshiren vanukkaat ovat lemppareitani. Niiden kuvaaminen tosin on haasteellista, ne kun lässähtävät alta aikayksikön.

Liemi

Kourallinen katajanmarjoja
5 dl itse tehtyä kasvislientä
Ripaus suolaa
Muutama rouhaisu mustapippuria

Kanttarelleja
Sulatettua voita

Riko katajanmarjat morttelissa ja keittele niitä kasvisliemessä puolisen tuntia. Siivilöi liemi ja mausta.

Paista kanttarelleja ensin kuivalla kuumalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää sitten sulatettua voita ja paista ihanan rapsakoiksi. Mausta suolalla.

Yorkshiren vanukkaat
12 kpl

3 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1-1,5 dl hienonnettua ruohosipulia
Reilu teelusikallinen hienoa merisuolaa
Noin 70 g sulatettua voita

Sekoita munat ja maito omassa ja jauhot, suola ja hienonnetut ruohosipulit toisessa kulhossa. Sulata voi kattilassa ja kaada muffinssivuokien pohjalle. Sekoita jauho-yrttiseos munamaitoon ja kaada taikina vuokiin. Täytä vuoat vain noin 2/3 tai puolilleen, sillä vanukkaat paisuvat valtavasti. Paista vanukkaita 15 minuuttia 200 asteessa ja sen jälkeen toiset 15 minuuttia 180 asteessa, kunnes ne ovat paisuneet ja kultaisen ruskeita.

Vanukkaat lässähtävät alta aikayksikön, joten tarjoiluvaihe on syytä hoitaa nopeasti. Asettele kanttarelleja laakealle lautaselle ympyräksi ja kaada lautaselle lientä. Aseta vanukas keskelle ja tarjoa heti.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: