Skip to content

Itse tehty näkkäri

elokuu 19, 2009

Työkaveri tänään jo kyselikin, että teinkö sitä näkkäriä, mistä jokunen päivä sitten kirjoitin. Kyllä tein. Ja kyllä, oli tosi hyvää. Täytyy ihmetellä, miten se itse tehty aina niin hyvää onkin. Tästä taitaa tulla meikäläisen bravuuri.

Ohjeen bongasin Maalaisunelmia-lehdestä. Lehden ohjeen jauhomäärä ei tuntunut riittävän alkuunkaan, ja lisäsinkin jauhoja noin 2-3 dl alkuperäistä ohjetta enemmän. Tarkastele siis jauhojen määrää. Lisäksi ohjeessa ei tietenkään ollut mitään säilyttämisestä tai säilyvyydestä, mutta oletan että näkkärit säilyvät kyllä muutamia päiviä, ellei jopa viikkoja (siis jos ne eivät jostain kumman syystä ole tulleet vielä syödyiksi), ilmavassa ja kuivassa paikassa. Sunnuntaina nämä tein ja ainakin vielä ovat hyviä. Jos et kuminasta tykkää, mauste kun tuntuu jakavan mielipiteitä, jätä pois tai korvaa jollain muulla. Itse pidän kuminasta.

Tuoreet näkkärit katoavat meillä parempiin suihin alta aikayksikön.

Kuminanäkkäri

5 dl vettä
50 g hiivaa
6 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja (ohjeessa 6 dl)
1 dl grahamjauhoja (ohjeessa ei olleenkaan näitä)
2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl kuminansiemeniä

Ruisjauhoja leivontaan

Murusta hiiva kulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut veteen. Murskaa kuminan siemeniä morttelissa ennen taikinaan lisäämistä. Lisää mausteet ja jauhoja osissa, vaivaa taikina tasaiseksi. Lisäsin jauhoja, kunnes taikina oli leivottavissa, ei kuitenkaan ihan yhtä ”kuivaa”, kuin pullataikina. Nosta taikinasta 20 kökköä pellille, ja anna kohota liinan alla 25 minuuttia.

Kauli jauhoitetulla pöydällä kököistä ohuita näkkäreitä ja siirrä ne pellille. Painele haarukalla pintaan koristeita ja paista näkkäreitä uunin alaosassa 200 asteessa 10-12 minuuttia.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. Hilja Maitotyttö permalink
    lokakuu 15, 2010 8:04 am

    Hei tää on ihan super! Mä olen tehnyt muutaman kerran toisenlaisia näkkäreitä ja oon etsinyt uutta ohjetta, vaikka ekakin on vienyt kielen mennessään! Laitan tähän omani, jos vaikka kokeilisit tätäkin, ohje on Kotiliedestä 8/2009 ja olen sitä muunnellut hieman. Tässä siis oma versioni:

    Seesaminsiemennäkkärit

    2 dl vetttä
    25 g hiivaa
    1 tl suolaa
    2tl siirappia
    1 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
    4 rkl seesaminsiemeniä
    2dl ruisjauhoja
    3 dl spelt-täysjyväjauhoja

    Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, suola ja siirappi. Murskaa fenkolit, lisää ne, seesaminsiemenet ja jauhot. Alusta kiinteäksi palloksi. Leivo taikinasta kapea tanko ja jaa se 20 osaan. Pyörittele palloiksi, peitä kelmulla ja nosta kylmään 2 tunnniksi. Kauli taikinapalloista jauhojen avulla noin 15 cm halkaisijaltaan olevia superohuita leipiä. Kauli lopuksi näkkileipäkaulimella tai pistele haarukalla. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 4 min (mulla oli kyl kauemmin, mutta varo ettet polta, ne palaa tosi nopeasti!). Jäähdytä ritilällä. Päälle vaikkapa mascarpone-juustoa. Nammmm.

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 15, 2010 4:53 pm

      Kiitos Hilja, kuulostaa ihanalta. Tulee testiin ihan varmasti, tattista vaan:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: