Skip to content

Leipäjuustolla kuorrutettu korpilasagne

lokakuu 15, 2009

Mistäköhän tämän taas keksin? Muistaakseni olen joskus vuosia sitten saanut ravintolassa Levillä leipäjuustolla kuorrutettua lasagnea. Mies ei tuota muistanut, joten voi olla totta, tai sitten ei. Joka tapauksessa ei mökkireissua ilman uutta lasagnekokeilua. Ja jostain sain päähäni kuorruttaa lasagnen leipäjuustolla. Chocochilistä sain hyvän idean laittaa bataattia lasageen, joten leipäjuusto sai seurakseen bataatin. Rosmariinia laitoin mausteeksi, runsaasti, tuo sopivasti sellaista korpimaista makua.

Yhteistuumin olimme illalla sitä mieltä, että tämä on parasta lasagnea, mitä on tullut tehtyä. Vaikka hyviä ne on muutkin. Mies sanoi, että kirjoita sinne blogiin, että ne muut, joita on sanottu hyviksi, on tähän verrattuna pahoja. Siis hitsi, että oli hyvää. Mutta jos kielesi kaipaa perinteisen lasagnen makua (tomaatti, jauheliha jne.), niin tee sitä. Tämä ei ole sinne päinkään. Voidaan jopa puhua ihan eri ruoasta. Eli avoimin makumielin kokeilemaan. Ja jos jotenkin reseptiä muokkaat (vapaat kädet), niin yksi toive minulla on: älä jätä kuivattua rosmariinia pois valkokastikkeesta. Toimi tässä älyttömän hyvin.

Leipäjuustosta täytyy sen verran sanailla, että sitähän on täällä tarjolla jokaisessa kahvipöydässä, aina ja ikuisesti. Ihan vain kylmänä, pieninä suupaloina. Ja hyväähän se on. Perinteinen tapa laittaa sitä on siivuttaa juusto annospaloiksi uunivuokaan. Päälle ripotellaan fariinisokeria, ja kaadetaan liraus kermaa. Sitten hetkeksi uuniin. Tarkkaile, ettei juusto sula olemattomiin. Ja herkku tarjoillaan tuoreiden hillojen/lakkahillon kera. On taivaallisen hyvää. No, tämä lienee tuttu resepti monille, tulipahan laitettua varmuuden vuoksi.

Leipäjuustoa käytetään aika vähän ruoanlaitossa, vaikka hyvinhän se moniin ruokiin sopisi.

Leipäjuustolla kuorrutettu korpilasagne

Valkokastike

Noin 100 g margariinia tai voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
Suolaa, mustapippuria
Kuivattua rosmariinia (reippaasti, eli 1 – 1,5 rkl)

Teen valkokastikkeen aina silmämääräsesti, eli määrät ovat suuntaa antavia. Sulata margariini kattilassa. Vispaa sekaan jauhot. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vispaten, näin vältät jauhopaakut. Keitä muutama minuutti, kunnes kastike on saonnnut. Sekoita lähes koko ajan pohjaa myöden, ettei kastike pala pohjaan. Mausta. Tässä kastikkeeseen saa mielestäni laittaa suolaa normaalia enemmän, sillä lasagnen muissa aineksissa ei ole suolaa.

Lasagne 

1 bataatti
Lasagelevyjä
Isohko leipäjuusto
Muutama rosmariininoksa

Keitä valkokastike. Kuori bataatti, ja siivuta se mahdollisimman ohueksi. Itse käytin juustohöylää. Kokoa lasagne laittamalla vuokaan ensin bataattisiivuja, sitten muutama kauhallinen valkokastiketta ja päälle lasagnelevyjä. Toista kolme-neljä kertaa, paitsi jätä viimeinen kerros ilman lasagnelevyjä. Siivuta leipäjuusto ja asettele lasagnen päälle. Heitä pinnalle vielä muutama rosmariininoksa. Paista 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Anna vetäytyä vähintään vartti, mielellään puolisen tuntia.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: