Skip to content

Ruoanlaitoin korkein huippu: rosolli

joulukuu 29, 2009

Meidän perheessä rosolli ei ole koskaan ollut mikään ykkösjouluherkku. Pikkusisko siitä pitää, tai lähinnä kuulemma siitä vaaleanpunaisesta vaahdosta. Mutta miehen perhe taas on (kirjaimellisesti) hulluna rosolliin. Miehen isänäiti valmisti aikoinaan maailman parasta rosollia, jota koko suku kerääntyi ahmimaan kaukalokaupalla. Valitettavasti resepti on mennyt mummin mukana, ja kukaan ei ole osannut valmistaa yhtä hyvää rosollia.

Urheasti olen vuosikaudet yrittänyt valmistaa miehelle rakkaudella kyseistä herkkua, siinä täydellisesti onnistumatta. ”Mummin rosolli on suussa sulavaa”, kuuluu ainut ohje, jonka hän osasi antaa. No mutta, vuosien harjoittelun jälkeen tänä jouluna onnistuin, ja pääsin miehen arvoasteikossa ruoanlaiton korkeimmalle huipulle. Ja näin se siis tapahtuu.

Rosolli valmistetaan erilailla eripuolilla Suomea. Perusohje on, kuten tässäkin, peruna, porkkana ja punajuuri. Eri ohjeiden mukaan siihen voi tulla myös sipulia, omenaa ja silliä. Mutta tämä miehen superrosolli sisältää vain noita kolmea ensin mainittua. Käsittääkseni tätä kutsutaan Länsi-Suomessa sallatiksi. Sallatti on ainakin ennen ollut ihan yleinen juhlaruoka, ei siis pelkästään joulun herkku. Täytyy myöntää, että minustakin tämä oli rosolliksi hyvää. Rosollin ystävää minusta ei silti tule.

Rosolli eli sallatti

5 isohkoa luomuporkkanaa
7 luomupunajuurta
7 pienehköä luomuperunaa

Keitä juurekset al denteksi, eli ”lähes kypsiksi” omissa kattiloissaan. Juurekset eivät siis saa olla lössöjä. Perunat noin 40 min., porkkanat noin 30 min. ja punajuuret noin 1,5 h. Kaada vesi pois, säästä kuitenkin punajuurten keitinvedestä puolisen desiä rosollin vaahdon värjäämiseen. Kääri juurekset foliokääreeseen, ja kiedo päälle vielä leivinliina. Anna hautua kääreessä seuraavaan päivään.

Kuori juurekset. Pilko ne pienenpieniksi kuutioiksi. Kuutiot saavat olla noin herneen kokoisia. Sekoita ja anna maustua vielä mielellään seuraavaan päivään. Koristele kananmunalla.

Koristelutapoja on monia. Yksinkertaisin on tehdä sahalaitainen muna, kuten minä. Kananmunasta voi myös leikata ohuita siivuja, ja vuorata rosollin niillä. Miehen mummi oli kuulemma erottanut keitetystä munasta keltuaisen ja valkuaisen, silpunnut molemmat aivan pieneksi, ja asettanut ”munahaketta” raidoittan rosollin päälle. Niin tai näin, punajuuri värjää munan pian punaiseksi, eli koristele rosolli juuri ennen tarjoulua.

Miehen joulu ei ole joulu ilman rosollia.

Rosollin vaahto eli rosollin kastike

2 dl kermaa
Noin 3 rkl punajuurten keitinlientä
Noin 1 tl sinappia
Noin 1 tl punaviinietikkaa
Noin 2 tl sokeria
Noin 0,5 tl suolaa

Vaahdota kerma. Värjää se punajuurivedellä. Mausta pikkuhiljaa, ja maistele samalla.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: