Skip to content

Pullapäivä

huhtikuu 10, 2010

Kylläpäs työt ja muut puuhat ovat taas vieneet mukanaan. En ole ehtinyt kirjata vielä pääsiäisen ruokia tänne, mutta eipä tuo ole niin justiinsa. Vuoden päästähän niitä seuraavan kerran tarvitaan.

Pääsiäisen jälkeisen tiistain pidin vielä lomaa ja innostuin illalla leipomaan. Pyöräytin litran pullataikinan ja kokeilin vielä fougasse-leipääkin. Muistin, että kaapissa olisi ollut mantelijauhoja, ja olisin tehnyt pullataikinan tätä Härkösen reseptiä mukaillen. Mutta eipä niitä ollutkaan, joten perinteisellä taikinalla mennään.

Tein tavallisia (taivaallisia) voisilmäpullia ja hillotäytteisiä korvapuusteja. Kaapissa on vielä ihan kohtuullinen määrä itse tehtyjä luumu- ja omenahilloja, joten ajattelin kokeilla hyödyntää niitä pullanteossa. Luumuhillo on ehkä hieman kirpeää puustissa, omenahillo sopi pullaan ehdottomasti paremmin. Mutta eipä niistä ole kunnon voisilmäpullan voittajaksi.

Pullataikinan vaivaamisessa on jotain meditatiivista, taikina on käteen niin ihanan silkkistä.

Pullataikina

1 litra maitoa
100 g (2 pkt) tuorehiivaa
4 munaa
4 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
Noin 2 kg vehnäjauhoja
400 g sulatettua voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, mausteet ja  munat. Alusta jauhot taikinaan pikkuhiljaa. Jauhoja on sopivasti, kun taikina irtoaa kulhosta ja kädestä. Minulla jauhoja meni vajaat 2 kg eli vajaa pussi. Vaivaa taikina hyvin. Lisää vielä sulatettu rasva. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa liinan alla noin tunti.

Voisilmäpullat

Noin 50 g voita
Noin 2 dl sokeria
Kanamuna voiteluun

Vaivaa taikina hyvin, jaa osiin ja pyöräytä pulliksi. Paina pullien keskelle kolo ja nostata liinan alla vartista puoleen tuntiin.

Valmista täyte sulattamalla voi ja sekoittamalla siihen tarpeeksi sokeria. Tarpeeksi tarkoittaa, että täytteestä tulee tarpeeksi paksua, eli että voi ei lillu yksinään.

Voitele pullat kananmunalla. Täytä kolot täytteellä (noin 1 tl per pulla). Paista 225-asteessa noin 10-12 minuuttia pullien koosta riippuen. Omani olivat valtavia ja paistoin niitä noin 15 minuuttia.

Hillotäytteiset korvapuustit

Vaivaa kohonnut taikina hyvin. Kauli taikina levyksi ja levitä hillo levylle. Kääri rullalle ja leikkaa kolmion muotoisiksi paloiksi. Nosta palat pellille ja paina kolmion kärki pullan sisään. Anna puustien kohota vartista puoleen tuntiin, voitele munalla ja paista 225-asteissa uunissa 10-12 minuuttia.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: