Skip to content

Fougasse ja leivän salaisuus

huhtikuu 11, 2010

Tästähän on kehkeytymässä oikein leivontablogi! Kieltämättä innostus leivontaa kohtaan on kovasti kasvanut. Mietimme kollegojen kanssa eräässä työtilaisuudessa sitä, kuinka ihmeessä ranskalaiset saavat patonkinsa maistumaan aivan erilaiselta kuin vastaavat täällä Suomessa. Missä on sen taivaallisen ranskalaisen leivän salaisuus?

Sitä en vielä ratkaissut, mutta jonkinmoisia arvailuja voisin heittää. Lainasin nimittäin siskolta leipäreseptikirjan, ja kokeilin tietenkin heti (samana iltana kuin tempaisin nuo pullat) upean näköistä fougasse-leipää. Enpä ole koskaan tehnyt leipätaikinaa näin. Se on kyllä aivan erilaista kuin ”suomalainen” leipätaikina, myös koostumukseltaan. Oletan siis, että ranskalaisessakin leipätaikinassa on omat niksinsä, joita me emme tiedä.

Leivistä tuli kyllä mielettömän hyviä. Rapeita ja kuohkeita. Mutta sen verran, ainakin näin ensimmäisellä kerralla, monimutkaiselta tuntuu tuo taikinan teko, että saatan jatkossa tyytyä ihan perinteiseen versioon. Mutta jos leivontainnostus tästä kasvaa kasvamistaaan, niin varmasti teen näitä ja vastaavia toistekin.

Upean näköinen on tämä leipä!

Ohjeen mukaan taikinasta pitäisi tulla kuusi leipää. Niistä tulee sitten aika pieniä. Itse tein tästä määrästä neljä isompaa leipää.

Fougasse-leipä

3,5 dl vettä
10 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
500 g hiivaleipäjauhoja

Nypi hiiva jauhoihin, lisää suola. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää taikinaan. Sekoita muutama minuutti.

Tämän jälkeen taikina työstetään, mikä siis eroaa huomattavasti tutusta vaivaamisesta. Eli taikina, joka on todella löysää, tulisi kipata pöydälle (ilman jauhoja!) ja sitä on tarkoitus nostella ja pyöritellä niin, että taikina saa mahdollisimman paljon ilmaa sisäänsä. Sitä ei siis vaivata ja painella ilmaa pois, vaan nimenomaan toisin päin. Kirjassa väitetään, että lopulta taikina irtoaa pöydästä (ilman siis niitä lisättyjä jauhoja), kunhan se saa tarpeeksi ilmaa sisäänsä. Itse tein tämän vaiheen isossa lasikulhossa, joten en osaa sanoa, irtoaako taikina lopulta pöydästä. Se siis on paljon löysempää kuin vaikka sämpylätaikina.

Työstön jälkeen taikina asetetaan varovasti kevyesti jauhotettuun kulhoon lepäämään. Taikinan annetaan kohota puolesta tunnista tuntiin liinan alla, kunnes se on noin kaksinkertaistunut.

Irrota taikina kulhosta varovasti ja aseta se jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa ilmakuplia pois (taas aivan päinvastainen ohje, kuin olemme tottuneet), vaan käsittele taikinaa varovasti niin, että sen ilmavuus säilyy. Muovaa taikinasta neliö ja jaa se neljään (tai kuuteen) pienempään neliöön. Vedä neliön keskelle viilto kulmasta kulmaan. Tee sen jälkeen viillon molemmille puolille kaksi viiltoa viuhakan muotoon ja venytä rohkeasti kuvan näköiseksi leiväksi. Suosittelen tekemään tämän jauhotetun leivinpaperin päällä, sillä leivät ovat niin huokoisia, että niiden liikuttelu on hankalaa. Leipiä ei tarvitse enää kohottaa uudelleen.

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Kuumenna pelti uunissa. Siirrä leipä nopeasti kuumalle pellille ja laita uuniin. Sumuta perään vesipilvi ja sulje luukku. Laske lämpötila 230 asteeseen ja paista leipää noin 10-12 minuuttia.

Fougasseja voi myös esipaistaa ja sitten pakastaa. Eli leipää paistetaan 6-7 minuuttia, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä. Jäähtynyt leipä pussiin ja pakkaseen. Ja sitten jäisenä uuniin ja 180-200 asteessa 12 minuuttia.

En testannut tätä pakastusta, mutta ensi kerralla kyllä pakastan ne, mitä ei heti syödä. Muovipussisäilytys ei tehnyt leiville oikeutta, vaan ne pehmenivät ja sitkeytyivät jo yön aikana… Eli syödään heti ja loput esipaistettuna pakkaseen, ja aina on tuoretta leipää.

Ohje: Leipää monella tavalla, Richard Bertinet

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: