Skip to content

Go go suklaatasting

Touko 20, 2010

Olimme työporukalla viettämässä virkistyspäivää Fiskarsissa ja päivän päätteeksi menimme suklaatastingiin. Olen ollut toisenlaisessa suklaatastingissä kerran aiemmin, ja tämä uusi kokemus oli huomattavasti mielenkiintoisempi. Aiempikin oli kyllä hauska, siinä testailtiin eri suklaita viinien kanssa. Mutta nyt saimme erittäin tuhdin tietopaketin suklaasta ja maistelimme erilaisia suklaita ja aivan mielettömän hyviä käsintehtyjä praliineja (vähän kuin konvehteja). Omasta mielestäni nämä voittivat niin Chjokon (otimme muuten hääkarkkimme Chjokosta) kuin Pienen suklaatehtaankin tuotokset, vaikka nekin ovat hyviä. Tämän tastingin jäjesti Petris eli Petri Sirén.

Maistelimme erilaisia tummia suklaita eri maista, ja makuerot olivat huimia. Oma suosikkini oli madagasgarilainen suklaa, joka oli huomattavan marjainen, jopa kirsikkainen (siis ilman mitään mausteita, ihan pelkkä suklaa) ja hieman hapokas. Ja praliineista huikein oli juuri tästä madagasgarilaisesta suklaasta valmistettu vadelmapraliini. Suosittelen suklaatastingia Petrisillä ehdottomasti. Tylsää on tietenkin se, että tasting onnistuu vain ryhmille (min. 6 hlöä).

Sen lisäksi, että Petrin suklaat olivat taivaallisia, ne myös näyttävät syötävän hyviltä.

Petri Sirén tietää paljon suklaasta.

Kirjoittelin Petrin esityksestä ylös muutamia mielenkiintoisia asioita suklaasta. Kas tässä:

– Suklaa valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista, sokerista, aidosta vaniljasokerista sekä lesitiinistä. 
– Valkosuklaassa ei ole kaakaomassaa, vain kaakaovoita.
– Sekä kaakaomassa että kaakaovoi saadaan kaakaopavusta, ne eritellään ensin kaakaopavusta ja yhdistetään taas uudelleen, kun suklaamassa valmistetaan.
– Suomessa ei kirjaimellisesti valmisteta suklaata (suklaamassaa), vaan kotimaiset suklaat tehdään tästä valmiista suklaamassasta, joka siis on tuontitavaraa.
– Hienoin ja kallein kaakaopapu on lajike nimeltä criollo.
– Suurin osa kaakaopavuista (noin 70 %) tulee länsi-Afrikasta.
– Kaakaovoi on kalleinta elintarvikerasvaa, mitä on olemassa.
– Halvimmissa suklaissa kaakaovoi on korvattu jollain muulla, kuten kookosrasvalla.
– Kaakaovoin sulamispiste on 36 astetta, minkä vuoksi suklaa kirjaimellisesti sulaa suussa. Mikäli suuhun jää rasvainen maku tai ”rasvakerros”, kertoo se huonolaatuisesta suklaasta, jossa kaakaovoi on korvattu jollain toisella (johtuukohan tästä, etten kerta kaikkiaan pysty syömään Kinder-munia?).
– Suklaan kaakaoprosentti kertoo, mikä on suklaan kaakaopitoisuus. Tummissa suklaissa kaakaota on paljon (70 % tuntumassa), maitosuklaan pitoisuus on yleensä 36 %. Loput maitosuklaasta on siis maitoa. Tummat suklaat voivat korkeasta prosentistaan huolimatta olla hyvinkin pehmeitä, sillä itse maku riippuu loppujen lopuksi kaakaomassan ja kaakaovoin suhteesta.
– Kuten viineissä, myös suklaissa kaakaopapujen kasvumaa, ympäristö, lajike, ilmasto jne. vaikuttavat suklaan makuun hyvinkin paljon.
– Venezuela on kaakaonviljelyn Champagne.

Kaakaopapu onkin iso, reippaasti nyrkkiä suurempi. Jotenkin sen mielsi sellaiseksi pieneksi, kahvipavun kokoiseksi.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: