Skip to content

Pizzaa, pizzaa, pizzaa

kesäkuu 5, 2010

En ikinä tee pizzaa, enkä edes tiedä miksi. Yksi syy on varmasti se, että en voi sietää sellaisia mössömäisiä pohjia, jotka ovat enemmän piirakka- kuin pizzapohjia. Ja toisaalta ehkä siksi, että lähtökohtaisesti pizza on järkyttävä kaloripommi.

Uusimmassa Olivia-lehdessä on rapean pizzapohjan ohje, ja jotenkin siitä sitten inspiroiduin. Ja tajusin myös sen, että kalorienkin määrä riippuu ihan siitä, millä pizzani täytän. Valuvat juustotäytteet voi unohtaa, ja raastettu pecorino- tai parmesaanihuntukin ihan riittää. Maku tulee muista asioista. Niinpä tein viime lauantaina parsapizzaa, ja taas hellalla on tuloillaan tomaattikastike. Tänään tehdäänkin peruna-lohipizzaa ja kasvispizzaa. Namnamnam! Investoin tänään myös pizzakiveen, joka siis on testissä pian, kunhan taikina tuolta nousee. Ja turha varmaan sanoa, että itse tehty tomaattikastike on tässä yksi avain, eli unohda ketsupit ja muut vastaavat pizzasta.

Pizzakin voi olla ihan luksusruokaa.

Pizzapohja (1 isohko tai kaksi pienempää)

1,5 dl vettä
15 g tuorehiivaa
0,5 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
3 dl durumjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Vaivaa jauhot joukkoon pikkuhiljaa ja kaada vielä oliiviöljy. Alusta taikinaa vähintään 5 minuuttia. Anna kohota liinan alla tunti.

Painele taikinasta ilmat ja kauli tai taputtele käsin pyöreä pohja, paksuus hieman alle puoli senttiä. Aseta pohja joko oliiviöljyllä voidellulle foliolle tai pizzakivelle. Täytä ja paista pizzaa 250-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Lähde: Olivia-lehti

Tomaattikastike

Itse keitetty tomaattikastike on loistavan pizzan avain.

5 tomaattia
Reilu loraus oliiviöljyä
2-4 valkosipulin kynttä
1-2 tl sokeria
1 tl suolaa
Muutama basilikanlehti
Mustapippuria

Kaada oliiviöljy kasariin. Pyörittele valkosipuliviipaleita hetki öljyssä. Lisää tomaattilohkot ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen puolisen tuntia, eli kunnes tomaatit ovat murskautuneet ja neste osittain haihtunut. Mausta.

Parsapizza

Kourallinen rucolaa
2 isoa herkkusientä
Kourallinen kirsikkatomaatteja
Muutama vihreä ohut parsa
Muutama mozzarellasiivu
Kourallinen basilikanlehtiä
2 rkl raastettua pecorinojuustoa
Mustapippuria

Sen lisäksi, että parsa on hyvää, se on myös näyttävä pizzan täyte.

Paista parsat parilapannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla. Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Levitä rucolat, sieni- ja mozzarellaviipaleet. Juusto kannattaa laittaa täytteiden alle, niin pizza on huomattavasti näyttävämmän näköinen. Lisää vielä parsat, basilikanlehdet ja puolitetut kirsikkatomaatit, mausta mustapippurilla ja pecorinolla.

Pizzaa paistetaan 250-asteisessa uunissa 12 minuuttia.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: