Skip to content

Valkosipulikastiketta ja ei-niin-hyviä munakoisovanukkaita

heinäkuu 12, 2010

Nyt se  on taas todistettu. Nimittäin ruoan liiallinen prosessointi, tarkoitan useampaan kertaan läträäminen ja laittaminen, tekee siitä usein huonompaa kuin mitä on raaka-aineidensa summa. Vai mitä sanotte yhdistelmästä munakoiso, sipuli, valkosipuli, oliiviöljy, salvia ja ranskankerma? Lähtökohtaisesti tuloksesta odottaisi jotain suussa sulavaa. Mutta viimeinen läträys uunissa oli tälle Aurinkokeittiöni-kirjasta ottamalleni ohjeelle liiallinen pisara. Parempaa olisi tullut, kun olisi jättänyt siihen vaiheeseen, missä raaka-aineet kypsennettiin kattilassa. Mutta nytpähän uskon tämän, nämä vastaavat uunivanukkaat ja -kohokkaat eivät ole kovin hyviä… Huomattu on ennenkin, mutta kun ei usko.

Uusi kalakin tuli testattua. Tarkoitus oli ottaa siikaa tai kuhaa, mutta kumpaakaan ei lähikauppamme tiskillä ollut. Sanoin haluavani vaaleaa kalaa, mutta pangasiusta en suostu ottamaan. Myyjä ehdotti tätä tilapiaa, joka on pangasiusta voimakkaampaa. Ihan hyväähän se oli, muttei suomalaisten tasolle yllä. Valkosipulikastike oli namia, mutta makuuni liian öljyistä. Ohjeessa oli peräti 2 dl öljyä, josta laitoin osan, ehkä desin tai puolitoista. Vähentäisin siitäkin vielä. Sopisi myös peston tapaan pastan kanssa.

Munakoisovanukas ei ole läheskään niin hyvää kuin raaka-aineensa antaisivat olettaa.

Munakoisovanukkaat

1 munakoiso (noin 300-400 g)
1 pieni sipuli
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
7 isoa salvian lehteä
1/2 prk Créme Fraichea
3 munaa

Leikkaa munakoisot lohkoiksi. Keitä lohkoja suolatussa vedessä 5 minuuttia, valuta. Pilko sipuli. Kuullota sipulia kattilassa oliiviöljyssä ja lisää munakoisot, valkosipuli, mausteet ja yrtit silputtuna. Hauduttele kymmenisen minuuttia, eli kunnen seos on kypsää. Kaada seos monitoimikoneeseen, lisää ranskankerma ja hurauta tasaiseksi. Lisää vielä munat. Kaada seos annosvuokiin ja aseta ne vesihauteeseen (esimerkiksi uunipellille, jossa on vettä). Paista vanukkaita 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys veitsellä tai hammastikulla, eli siihen ei saisi tarttua taikinaa. Tarjoa viileänä.

Alkuperäinen resepti: Virginie Besancon: Aurinkokeittiöni 

Valkosipulikastike

4 valkosipulinkynttä
50 g vaaleaa leipää (noin 1/3 ranskanleivän sisuksesta)
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä (ohjeessa oli 2 dl)
Suolaa, mustapippuria

Jauha valkosipuli ja leipä monitoimikoneessa hienoksi. Lisää etikka. Kaada öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Ohjeessa oli 2 dl öljyä, mutta mielestäni desikin riittää enemmän kuin hyvin. On muuten aivan liian öljyinen, nytkin oli jo melkein. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Alkuperäinen resepti: Maxine Clark: Makuja Toscanasta

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: