Siirry sisältöön

Mehumaijan käyttöohjeet

15 heinäkuun, 2010

Keittelin tuossa toissailtana raparperimehua ja nappailin samalla työvaiheista kuvia. Vanhassa blogissa mehumaijan käyttöohje oli yksi haetuimpia hakusanoja näin kesäaikaan, joten ajattelin laittaa tännekin ohjeet oikein kuvineen. Tuntuu olevan hyödyksi.

Mehumaijallahan voi tehdä mehua kaikista mahdollisista marjoista. ”Kuivemmista” hedelmistä mehua tulee huonommin. Olen yrittänyt esimerkiksi omenamehua maijalla, mutta kyllä ne omput meillä kärrätään mehuasemalle ihan suosiolla. Eli marjat mehumaijaan, ja raparperi tietenkin myös.

Alimmassa kattilassa kiehuu vesi.

Alin osa maijasta täytetään vedellä. Muista tarkistaa mehunkeiton loppuvaiheessa, että vesi ei vain pääse loppumaan tästä kattilasta. Olenpahan kerran onnistunut siinäkin.

Mehu valuu keskimmäiseen kattilaan.

Sitten nostetaan seuraava kattila paikoilleen ja kiinnitetään pullotusletku huolella. Ja nipsillä letkun suu kiinni, etteivät mehut karkaile kesken keiton.

Päällimmmäiseen kattilaan laitetaan kesän herkut ja sokeri.

Sitten nosteaankin siiviläkattila paikoilleen. Siiviläosaan laitetaan kerros marjoja ja väliin ripotellaan sokeria.  Itse käytän sokeria aika vähän, sillä pidän kirpeämmistä mehuista. Kirpeämpään mehuun riittää puoli kiloa tai jopa alle. Jos haluat ”mummonmehua”, niin käytä kilo, jopa puolitoista (tosin silloin on jo aika siirappia). Marjoja ei tarvitse perata mehumaijaa varten. Pilaantuneet marjat tulee totta kai poistaa ja esimerkiksi raparperit pestä ja pilkkoa pienemmiksi. Mutta mehua keitettäessä ei marjojen karat ja muutamat lehdetkään haittaa.

Kansi sitten vaan päälle ja maija porisemaan. Anna mehun mehustua eli maijan kiehua vähintään tunti. Itse sammutan tunnin jälkeen levyn ja anna kaiken mehun tiristä vielä toisen tunnin. Ota kesken mehustuksen letkulla yksi pullollinen mehua ja kaada marjojen päälle ylimpään kattilaan. Varaa ainakin vartti mehun takaisin valumiseen.

Yksi pullollinen raparperimehua tuli heti käyttöön. Loput laitoin muovipulloihin ja pakkaseen talven varalle.

Sitten pullottamaan. Eli letkusta päästetään nipsillä mehua pulloon. Tässä kannattaa käyttää patalappuja, sillä mehuhan on sitten tulikuumaa. Apua on hyvä olla viimeisen pullollisen kanssa, sillä kattilaa pitää kallistaa, että kaikki nektarit tulevat talteen. Itse laitan mehun pakkaseen, joten sen kummempia pullojen desinfiointeja ei tarvita. Täydestä kattilasta mehua tulee noin 5 litraa. Mehun sekoitussuhde on noin 1/4 mehua, 3/4 vettä, riippuen hiukan sokerinkin määrästä. Namia joka tapauksessa talvella.

72 kommenttia leave one →
 1. Katja Lampijoki permalink
  24 elokuun, 2010 9:01 am

  Huh, just mehumaija porisee. Onneks tää ohje löyty! Oisin nuo mehut pullottanu suoraan, ilman mitään tunnin porinoita. 🙂 Joka päivä uusi nero leimahtaa. 😀

  • Kirsikka permalink*
   24 elokuun, 2010 4:39 pm

   Hyvä, että on hyötyä ohjeesta! Säilöminen on kaikin puolin kovin antoisaa:).

 2. Marika permalink
  25 elokuun, 2010 5:35 am

  Katotaan kuin akan käy. Tänään viritän Maijan tulille ensimmäistä kertaa elämässäin…:o)

  • Kirsikka permalink*
   25 elokuun, 2010 5:14 pm

   No niin, onnea yritykselle Marika! Eiköhän tuo onnistu:). Mistäs teit mehua?

 3. HenZuu permalink
  31 elokuun, 2010 12:39 pm

  Ihanaa – että joku on viitsinyt tehdä näin hyvät ja visuaalisesti kauniit ohjeet!
  Kiitos, nyt vain marjoja poimimaan kun ohjeetkin löytyi mehumaijan käyttöön.

  • Kirsikka permalink*
   31 elokuun, 2010 4:58 pm

   Kiitos HenZuu! Ei muuta kuin mehut tirisemään:).

 4. anne laine permalink
  16 syyskuun, 2010 3:28 am

  kiitoksia ohjeestasi!

 5. Outi Rusanen permalink
  18 syyskuun, 2010 2:45 pm

  Kiitos ohjeesta, sen ja blogisi kuvat ovat tosi kauniita. Martttojen sivuilta löysin vielä yhden niksin. Pullo kannattaa laittaa kannuun, tällöin mehun kuumuus ei haittaa.

  • Kirsikka permalink*
   18 syyskuun, 2010 7:48 pm

   Kiitos Outi! Ai, tuohan on hyvä niksi. Täytyypä muistaa ensi vuonna, miten ei olekaan tullut mieleen… Pannulapun kanssa olen huiskinut menemään:).

 6. Jatta permalink
  19 syyskuun, 2010 12:45 pm

  Kiitoksia ohjeesta, yritetään nyt kuitenkin sitä omppumehua! ;D
  Pidä peukkuja!

  • Kirsikka permalink*
   19 syyskuun, 2010 2:17 pm

   Pidän peukkuja, Jatta! Kerro miten kävi. Minulla sitä on tullut niin hintsusti, että en viitsi ähertää. Uudessa Maalaisunelma-lehdessä oli muuten kiva tuoreomenamehu-ohje. Omenat paloitellaan ämpäriin ja päälle kiehuvaa vettä. Annetaan jäähtyä ja kansi kiinni, saa seistä 2-3 vrk. Sitten mehu siivilöidään. Sekaan sokeria ja sitruunamehua ja pulloihin. Ajattelin kokeilla, jos vaan ehdin.

 7. VELI MATTI permalink
  21 syyskuun, 2010 8:26 am

  Kiitos ohjeista!

  • Kirsikka permalink*
   21 syyskuun, 2010 6:04 pm

   Ole hyvä Veli Matti, toivottavasti mehut onnistuu:).

 8. VELI MATTI permalink
  24 syyskuun, 2010 7:50 am

  Tervehdys
  Mehut onnistuivat tein ne puolukoista.
  Äitiltä (s.1926 säästeliästä ikäluokkaa) sain vielä ”pihivinkin” : Kun olin mehut saanut valmiiksi kaadoin marjojen päälle vielä kiehuvaa vettä 1.5l ja laskin tämän mehun eri pulloon. Jäähdyttyään se oli valmista juotavaksi siis ei tiivistettä.

  • Kirsikka permalink*
   25 syyskuun, 2010 3:14 pm

   Oi, puolukkamehua, mahtaa olla ihanaa! Tuohan on hyvä vinkki, olenkin aina miettinyt, että miten ne rääppeet voisi hyötykäyttää. Noinhan niistä saa ainakin jotain irti. Otanpas keinon käyttöön, kiitäthän äitiäsi puolestani:).

 9. Masu permalink
  29 tammikuun, 2011 7:11 am

  Ihanaa, että löysin täältä ohjeen. Ongelmana oli tuo sokerin määrä. Viime vuotiset marjat jäivät kiireen (ja laiskuuden) vuoksi pakastimeen ja yleensä tiedustelin ohjetta mummiltani. Hän nukkui pois joulun alla, joten neuvoja en häneltä enää voi saada. Kiitos, että olet laittanut ohjeen nettiin. Ja ei kun mehustamaan 🙂

  • Kirsikka permalink*
   29 tammikuun, 2011 2:43 pm

   Hei Masu! Osanotot mummin poismenosta. En olekaan koskaan tehnyt mehua pakastemarjoista, ne mehustuvatkin varmasti nopeammin kuin tuoreet. Ei muuta kuin mehuntekoon:).

 10. Masu permalink
  27 heinäkuun, 2011 5:15 pm

  Hei,

  Pakastetut marjat antavat mehun paremmin irti ja yllättävästi makukin oli jotenkin raikkaampi. Mehut on nyt juotu ja uutta satoa odotellaan jo kypsyväksi. Samalla ohjeella mennään tänä syksynäkin. Eikä hätää, jos ei ehdi nyt mehuja tekemään, niin marjat voi aina pakastaa ja tehdä sitten myöhemmin kun on enempi aikaa. Samalla voi tyhjentää pakastimesta sinne unohtuneita marjoja yms. mehun sekaan.

  • Kirsikka permalink*
   29 heinäkuun, 2011 11:17 am

   Masu, kiitos vinkistä! Olen aina ”kadehtinut” ihmisiä, joilla on niin paljon marjoja pakkasessa, että niitä jää yli…:) Meille voi kanssa lahjoittaa, heh:). Kaikki marjat menee aina niin tarkkaan, että pitää välillä säännöstellä:).

 11. Kirsi permalink
  11 elokuun, 2011 6:14 pm

  Onneks netti on olemassa ja jotkut ovat ihania ja laiittavat tälläisiä ohjeita. 🙂 Itekin teen mehua ekaa kertaa punasista viinimarjoista (herukoista) ja tuoksuu ainakin samalta kun äidin tekemä. 🙂

  Mä lasken maijasta mehun isoon kattilaan ja pullotan sitten kun on vähä jäähtynyt. 🙂

  • Kirsikka permalink*
   13 elokuun, 2011 5:02 pm

   Kirsi, kiitos hyvästä vinkistä! Noinhan se jäähtyy nopeammin kuin pulloissa. Ja ei pala kädet:).

 12. Teija permalink
  24 elokuun, 2011 2:22 pm

  Kiitos ohjeesta 🙂 Laitoin juuri viime kesän mansikat mehumaijaan kun olivat unohtuneet pakastimen perukoille ja uudet valtasivat tilan jo aiemmin. Tarkoitus oli kyllä tehdä omenamehua ja sen vuoro onkin seuraavaksi.

  Ensimmäistä kertaa teen mehua, hilloaminen on tuttua ja sokerit rapisee hampaissa 🙂 Kaupan mehutkin ovat alkaneet kyllästyttämään, joten päätin laittaa hihat heilumaan.

  • Kirsikka permalink*
   30 elokuun, 2011 8:25 am

   Teija, on mahtavaa, kun tuntuu, että säilöminen on koko ajan suositumpaa. Onhan ne itse tehdyt niin paljon parempia! Ja kivaakin niitä on puuhata:).

 13. jandepande permalink
  12 syyskuun, 2011 11:48 am

  Loistavaa, upeeta, mahtavaa! Tätä oon oottanu että joku vääntää meille kaupunkilaislapsillekkin rautalangasta maijan käytön! Äidiltä otin lainaan teräksisen maijan ja tänään se pääsee tositoimiin! 😉

  • Kirsikka permalink*
   12 syyskuun, 2011 12:12 pm

   Olepa hyvä Jandepande:D!

 14. jandepande permalink
  12 syyskuun, 2011 11:51 am

  Niin ja miepä teen oikein sekamehujen mehua, nimittäin punaviinimarjoja, mustikoita, karviaisia ja mansikoita! Katotaan mitä tullee 😀 Äiti antoi vinkin että kantsii tehä jokainen satsi vähän eritavalla niin yllättyy aina 😀 Myös mustaherukkamehua teen talven flunssapäiviä varten odottamaan!

  • Kirsikka permalink*
   12 syyskuun, 2011 12:13 pm

   Jandepande, mahtaa olla hyvää! Kuulostaa ainakin:).

 15. Nannica permalink
  4 joulukuun, 2011 10:11 am

  Kiitos paljon ohjeesta. Tällainen ensikertalainenkin selvisi hommasta hienosti 🙂

  • Kirsikka permalink*
   4 joulukuun, 2011 4:14 pm

   Nannica, kiva, että on hyötyä! 🙂

 16. Tuija permalink
  24 heinäkuun, 2012 8:17 pm

  Kiitos armas ystävä tästä ohjeesta! Huomenna illalla koitan hankkiutua pakkasen vanhoista marjoista eroon! Löytyy vähän mansikkaa – mustikkaa herukoita jopa vattua purkki. Mitähän tästä syntyy jos sotken kaikki marjat keskenään?

  • Kirsikka permalink*
   25 heinäkuun, 2012 8:58 am

   Tuija, oleppa hyvä:D. No siitä tulee aivan ihana kesämarjasekamehu:D.

 17. Kari permalink
  26 heinäkuun, 2012 9:51 pm

  Thanks for the ”vinkit”. I am using some newly fallen apples for juice at this very moment. I’ll let the Mehumaija sit for an hour to extract more juice. I’m looking forward to using my parents’ ”vintage” Maija all summer long to make juice and then later in the fall make jellies when the weather gets colder here in Sault Ste. Marie, Canada.

  • Kirsikka permalink*
   30 heinäkuun, 2012 9:34 pm

   Kari, your welcome! Nothing is better than home made juice:).

 18. Jonna permalink
  29 heinäkuun, 2012 6:31 pm

  Omenamehua ja hilloa olen tehnyt mehumaijalla yhtä aikaa…
  Kuori (mä en kyllä aina edes kuori!) ja paloittele omenat, lajittele eri astiaan puhtaat omenalohkot ja toiseen karat.
  Laita maija porisemaan ja ensin puhtaat omppulohkot ylätasoon pehmiämään, haarukalla koittamalla selviää kun ovat pehmeitä ja kypsiä. (pehmetessä irtoava mehu jää sinne maijan keskitasoon) Ota kypsät lohkot kattilaan.
  Laita omenoiden karat ja muut mahdolliset rippeet maijaan mehustumaan. Keittele niin kauan kuin näyttää ja tuntuu mehua irtoavan, lisää sokeria makusi mukaan.
  Soseuta kattilassa olevat omput sauvasekoittimella, laita omenasose hellalle ja kiehauta, lisää hillosokeria ja noudata hillosokeripussin ohjetta! 🙂

  Purkita valmis hillo ja pullota mehu maijasta normaaliin tapaan 🙂
  Tämä mehu on tiivistettä, joten laimennetaan tietty vedellä kun juodaan 🙂

  Näin saa ainakin ompuista kaiken hyödyn irti!

  • Kirsikka permalink*
   30 heinäkuun, 2012 9:35 pm

   Jonna, no toihan on hyvä vinkki:). Täytyypä testata, kun saan taas omenasatoa uusista omenapuistani.

 19. Tuija R permalink
  1 elokuun, 2012 8:57 pm

  Kiitos ohjeesta ja vinkeistä. Huomenna tositoimiin.

 20. Mehukas permalink
  3 elokuun, 2012 6:40 pm

  Moi! kiitos hienoista ohjeista jo etukäteen, huomenna mehumaoja ostoksille. Näin ensikertalaisena kysyn kuitenkin että kuinka paljon niitä marjoja suurinpiirtein laitetaan? eli suomeksi sanottuna paljonko mun pitää kerätä:D

  • Kirsikka permalink*
   5 elokuun, 2012 12:16 pm

   Mehukas, se riippuu sen maijan koosta. Just tein punaviinimarjamehua ja marjoja meni vajaa sellanen viiden kilon laatikko (ehkä noin 4 kiloa). Mutta mun maija on tosi iso. Niitä on pienempiäkin (mikä ois välillä kanssa ihan kätevä noin niinku säilytyksenkin kannalta:), eli niihin menee sit vähempi kerralla. Mutta kerää nyt vaikka vajaa ämpärillinen alkuun, tai vaikka puolikas:D. Hauskoja marjastuksia ja mehustuksia! 🙂

 21. Katja permalink
  6 elokuun, 2012 9:58 am

  No nyt löyty mehumaijan käyttöön hyvä ohje. Kerran olen mehua tehnyt, sillon kaverin kanssa yhdessä ekaa kertaa koitettiin ja sokeroitiin ihan summassa. Lisäksi heitettiin sokerit mehumaijasta ämpäriin valutettuun mehuun, tällä ohjeella sokeri ehkä paremmin maistuukin mehussa. Keräsin eilen ämpärillisen isännän kanssa viinimarjaa tuosta meidän puskasta ja pitäisi mehuksi se saada. Taitaa tulla useampi kuin yksi maijallinen… Voisi vaikka pakastemarjoja hyödyntää ja tehdä kokeiluerän vaikka vadelma/mustikka/viinimarjamehua, vattua ja mustikkaa kun myös saa pakkaseen jälleen lisää niin voisi viime vuotisia hyödyntää tieltä pois. 🙂

  Ei siis muuta ku sokeriostoksille ja mehumaijaa lainaamaan jostain!

  • Kirsikka permalink*
   6 elokuun, 2012 8:04 pm

   Katja, no hyvä että on hyötyä! Sokerin määrä tietty riippuu kanssa sen maijan koosta, että jos on sellainen pieni maija, niin marjoja menee vähempi ja sokeriakin tarvii vähemmän. Ihanalta kuulostaa vadelma/mustikka/viinimarjamehu, nam! 🙂

   • Eeva permalink
    7 elokuun, 2012 7:19 pm

    Hei Kirsikka tuli mieleeni kun niin hyviä neuvoja on tullut mehunkeitosta niin olisiko teillä neuvoja siihen miten hyötykäyttää tomaatteja kun ovat todella halpoja nytten. Vanhempi ihminekö jo olen ja tomaatti säilykkeenä on oudompi tapaus.

   • Kirsikka permalink*
    9 elokuun, 2012 8:19 am

    Heippa Eeva! Olen tehnyt aurinkokuivattuja tomaatteja itse. Kirsikkatomaateista tulee nopeammin, mutta olen tehnyt isoistakin:). Tässä ohje: https://villaainalacuisine.wordpress.com/2011/06/22/aurinkoiset-tomaatit/. Aurinkoisia elokuun päiviä!

 22. Lempi permalink
  7 elokuun, 2012 9:17 pm

  Tässäpä pieni mummuvinkki. Oma äitini , 90 v, keitti ennenmuinoin eli 70- 80-luvuilla aina mehumaijaan jääneistä rääneistä ”jälkimehua”. Eli kipataan marjamössö 10 litran kattilaan, vettä päälle ja kiehautetaan vielä kertaalleen. Valutetaan sitten maijan sihdin läpi ja sokeroidaan. Sameaahan siitä kyllä tulee.Itse tahdoin kyllästyä äidin mehun tarjoamisiin vaikka toki nille lapsiperheessä käyttöä oli.Lapsetkin mehulle naureskelivat.No, nyt itse mummuna keittelen samaista jälkimehua, jota sitten pakastan nimikkeellä ” kiisselinpohja”. Ei haittaa yhtään, vaikka onkin vähän sameaa ja vaikka joku sattumakin olisi mennyt siivilöinnistä läpi.Toki siinä aika suttamista on, mutta tulee niin säästäväinen olo. Ehkäpä lapsenlapsenikin aikanaan muistaa mummun jälkimehun.

  • Kirsikka permalink*
   9 elokuun, 2012 8:19 am

   Lempi, ihana muisto ja vinkki, kiitos:). Nämä ovat niin tärkeitä asioita:).

   • Lempi permalink
    9 elokuun, 2012 1:26 pm

    Ihan unohdin, että olen myös pakastanut jälkimehun pieniin pakasterasioihin otsakkeella smoothie.Nuoriso eli lapset kun enempi sellaisia harrastaa kiisseleiden sijaan.Siihenhän voi sitten lisätä mitä lystää ja sössöksi vaan.

   • Kirsikka permalink*
    12 elokuun, 2012 9:16 am

    Lempi, tuo on hyvä idea!

 23. 11 elokuun, 2012 11:11 am

  Täällä mehut just porisemassa tälä ohjeella. Mummoja kun ei ole enää reiluun pariinkymmeneen vuoteen ollut ja äitikin asuu 1000 km päässä joten onneksi on google, tämä blogi ja Marttojen sivut 😀

  • Kirsikka permalink*
   12 elokuun, 2012 9:17 am

   Sanos muuta Virpi, netti on aika hyvä mummonkorvike välillä säilöntäpuuhissa;D.

 24. 11 elokuun, 2012 12:40 pm

  Itse keittelen toista syksyä mehua ja viime vuonnakin näiden ohjeiden avulla onnistui. Siis suurkiitos! 🙂 Anopin mehumaija on erilainen kuin äidin (sähköinen versio), niin siksi oli hetken aikaa viime vuonna että apua… 😀 Nyt on punaisia viinimarjoja ensimmäinen kattilallinen kiehumassa ja jospa tänään tekisi illalla pojalle iltapalaksi vispipuuroa. 🙂 Ja jos vaikka tänä vuonna saisi noita mehua pakastimeenki saakka.. 😀 jossain vaiheessa vielä edessä mustien marjojen mehunkeitto. 🙂

  • Kirsikka permalink*
   12 elokuun, 2012 9:18 am

   Kirsi, oleppa hyvä:D. Ai että, vispipuuroa, nam! Taidanpa ottaa vinkistä vaarin ja tehdä sitä tänään kanssa iltapalaksi. Kiitosta vaan:).

 25. annaliisa permalink
  14 elokuun, 2012 4:39 pm

  Kannattaa ottaa huomioon milloin punaviinimarjat poimii, tulee nimittäin karvaanpuoleista jos ne ovat ”nipin-napin” kypsiä, joten sokeria vaatii huomattavasti enemmän vaikka laittaisi sekaan muitakin marjoja. Olen juuri keittänyt ”maijallisen” mehua ja vaati 2kg sokeria. Lauantaina poimin punaiset. Vyöhyke on keskipohjanmaa.

  . Tuli runsas 6 litraa maijallisesta. Tosin lisäsin jonkun verran kun oli vähän laskeutunut. Sekaan laitoin pakkasesta 1,5l mustikoita, mansikoita 0,7 ja muutama desi vadelmia.

  • Kirsikka permalink*
   16 elokuun, 2012 7:31 pm

   Hyvä huomio Annaliisa, kiitos!

 26. MehuMatti permalink
  19 elokuun, 2012 12:01 pm

  Oman kokemukseni mukaan, en antaisi mehun kiehua tuntia, sillä ainkain minun pikku-maijallani mehu tulee yli mehuosasta (2.4l) jo alle tunnissa, ja sitä pitää laskea pois jo 30min jälkeen, jotta ei tule katastrofia ja mene mehut hukkaan tuonne vesiosaan. Eli kannattaa nostaa välillä marja-siivilä osaa ja tarkastaa, ettei mehu ole noussut jo suppilon pintaan – kuten itselleni joskus alkuvuosina sattui….
  Aiemmin laitoin itsekin sokerin Mehumaijaan marojen sekaan, mutta kokemus on osoittanut, että pulloissa sokeripitoisuus hieman vaihtelee, ensimmäisistä pulloista tulee makeampia kuin lopuista pulloista, jotka voivat minun keittotekniikallani olla siis laimeampia. Joten nykyisin lasken mehun maijasta kattilaan, jossa on sokeria ja hämmentelen siinä sekaisin. Kattilassa voi sitten hieman maistella sokerin määrää ja lisätä tarpeen mukaan…
  Lopulta kun mehustaminen on päättynyt, kaadan mehun takaisin Maijan mehuosaan erissä, josta on helppo tuolla letkulla pullottaa mehu suoraan pulloihin. Mehua voi pitää kattilassa kuumana hellalla mehustumista odotellessa.
  Yksi työvaihe lisää ja yksi iso kattila sotkeentuu, mutta mehut ovat sitten kaikki samanlaista tavaraa, eikä makeus/happamuus tule täysin yllätyksenä….

  • Kirsikka permalink*
   19 elokuun, 2012 12:41 pm

   MehuMatti, kiitos vinkeistä! Se on totta, erikokoisilla maijoilla on varmasti eri kokoiset ne mehuosatkin. Minulla ei ole tullut koskaan yli, mutta sitä kannataa seurata varmuuden vuoksi:).

 27. Katja permalink
  24 elokuun, 2012 12:54 pm

  Hei taas! Oli muuten erittäin hyvää se viinimarja/vattu/mustikka-mehu! Suosittelen kokeilemaan! Sitä on meillä nyt juotu niin ahkerasti keittämisestä asti, että näinköhän säilyy pulloakaan talveen asti. 😀 Minäkin tosiaan erehdyin keittelemään sen tunnin verran mehua, enkä ollenkaan tajunnut tarkkailla ettei mehut valu vesiosaan. Mutta sain pelastettua senkin mehun talteen, siitä tuli hieman laimeampaa, mutta silti maukasta, joten pullotin ja laitoin pakkaseen. Pitää vaan muistaa että siihen ei vettä enää paljoa tarvitsekaan lisätä…

  Nyt kiehuu toinen erä, keräsin loput punaviinimarjat, yhden pensaallisen valkoista viinimarjaa ja tummat karviaiset. Sekaan vielä reilu litra mustikkaa tietysti. 😉 Viimeksi oli pienempi maija käytössä, niin laitoin vajaan kilon sokeria marjojen sekaan. Nyt heitin ihan ronskisti sen kilon sokeria marjojen joukkoon. Niin ja minähän valutan mehun isoon kattilaan ja siitä sitten vasta pullotan, niin mausta tulee tasainen. Itse koen sen helpoimmaksi näin, saa rauhassa maistella kattilasta mehun makeuden ennen pullotusta. Samalla näkee sen mehun määränkin, kun varuiksi laitan hieman säilöntäainettakin, ettei vaan mene mehu pilalle!

  Ihanaa kun netistä löytää nykyään KAIKEN! Vaikka onhan vielä äitikin onneksi olemassa ja siltäkin neuvoa saa moneen asiaan, niin on silti mukava opetella ”ihan itse” ja löytää uusia reseptejä ja tapoja tehdä herkkuja.

  • Kirsikka permalink*
   27 elokuun, 2012 9:19 pm

   Moi Katja! No mahtavaa, että oli noin hyvää:). Itse suunnittelin vielä puolukkamehua, jos ehtisi käydä kahmimassa sankollisen tuosta metsästä. En ole ennen tehnyt, mutta on varmaan kanssa hyvää! 😀

 28. Miia permalink
  1 syyskuun, 2012 10:00 am

  Ihan huippu hyviä vinkkejä kaikilta ja ihanat nää maijan käyttöohjeet! Itekin eilen ostin oman mehumaijan, tähän saakka keitelly mehut kattilassa joka on tosi sottasta ja hidasta puuhaa…
  Mutta, mitä säilöntäainetta ootte käyttäny vai ootteko käyttäny ollenkaan? En ole itse käyttänyt mitään noihin musta -ja punaviinimarjamehuihin, mutta nyt olis tarkoitus tehdä omenamehua ja siihen haluisin varoiksi laittaa säilöntäainetta. Tietäis vaan mitä? 🙂

  • Kirsikka permalink*
   1 syyskuun, 2012 3:31 pm

   Moi Miia! No eiks oo hyviä vinkkejä, hauska, että niitä on näin kerätty tänne:). Ajattelin, että voisin koota parhaat omaksi jutukseen. Säilöntäaineesta en ite osaa sanoa mitään, kun olen pakastanut mehut, eli säilöntäainetta ei tarvita.

   • Paula permalink
    9 syyskuun, 2012 12:38 pm

    Hei,
    mahtava seurata tätä vihjeiden kavalkadia!
    Ihmettelen, kun ei kukaan ole maininnut pullon ritkahtaneen rikki ???!! Äitini, jolta oppini olen saanut, rikkoi monta pulloa täyttäessään niitä suoraan mehumaijasta.
    Olen itse toiminut niin, että keittämisen alkuvaiheessa laitan puhtaat pullot uuniin ritilälle pastöroitumaan 75-100 asteeseen, niin että säilöntäaineita ei tarvitse käyttää. Uunikintaalla otan kuuman pullon kaksinkertaisen puhtaan puuvillaisen tai pellavaisen keittiöpyyhkeen päälle, joista taittelen ja rullaan pullon ympärille sellaisen kaksinkertaisen tiukan kunnon ”one-packin” termospullon tapaan. (Mehun olen valuttanut pienestä maijastani rosterikattilaan ja maustanut vasta tässä vaiheessa maun mukaan tarvittavalla määrällä sokeria.) Annostelen kuumaa mehua liemikauhalla kattilasta suppilon läpi paksun one-packin sisällä olevaan pulloon.
    Juuri tällä hetekllä porisee viimeiset mummolan punaviinimarjat ja seassa noin puolet tilavuudesta omenalohkoja. Sokeriksi kattilaan lisään kuumentamisvaiheessa fairtrade brown cane sugaria, jota ainakin liidelissä myydään. Ihana aromi! Muutoinkin mielestäni kaikki sekamehut on parhaita ja mahdollisuudet määrättömät. Voisikohan siihen kuumennuskattilaan laittaa kanelin palan, niin että omenan maku tulisi kanelisena esille?

   • Kirsikka permalink*
    10 syyskuun, 2012 8:29 pm

    Paula, hyviä uusia vinkkejä taas! Tuo kaneli voisi olla aika ihana:). Itse olen käyttänyt muovipulloja (pakkaseen kun laitan), joten olen säästynyt rikkoutumisilta:).

 29. Jyrki permalink
  9 syyskuun, 2012 9:04 pm

  Kiitos paljon hyvistä ohjeista! (ihan samoja sain myös naapuri-rapun Marialta ja Paulilta) Pistää ostamaan Mehumaijan… otan vastaan suosituksia!

  • Kirsikka permalink*
   10 syyskuun, 2012 8:30 pm

   Ole hyvä Jyrki! 😀 Sain oman maijani tädiltäni, joten nyt en osaa sanoa mitään siitä merkistä. Onkohan muilla parempia vinkkejä siihen?

 30. Kaarina permalink
  29 syyskuun, 2012 7:30 pm

  Hyviä vinkkejä, huomenna tulee Mehumaija ensi kertaa käyttöön. Aion kokeilla marja-aroniaa rypäleiden kera, sokerin lisään mehuun kattilassa sekoittaen koska mulla ei ole aavistustakaan paljonko sitä tarvitsee laittaa. Rypäleitä tulee puskista arviolta muutama ämpärillinen. Mitä ehdotat sekoitussuhteeksi?

  • Kirsikka permalink*
   30 syyskuun, 2012 9:03 am

   Hei Kaarina! Marja-aronia on aina karvas, eikö vaan? Olen joskus mielestäni pelkkää marja-aronia mehua, ja se on liian tujua meikäläiselle:). Siis hyvää, mutta liian karvasta. Eli laittaisin rypäleitä voittopuolisesti, vaikkapa 1/3 aroniaa ja 2/3 rypäleitä. Siitä tulee varmasti todella herkullista mehua! Aroniassa on ihana aromi.

 31. Kaarina permalink
  1 lokakuun, 2012 4:05 pm

  Heippa! Mehut on pullossa ja minulla oli sama ajatus kuin sinulla, eli kolmasosa aroniaa ja loput rypäleitä. Mainiota mehua tulikin karvaasta mausta ei tietoakaan. Suosittelen lämpimästi.

  • Kirsikka permalink*
   3 lokakuun, 2012 7:21 pm

   Kaarina, no uskon! Aronia on niin ihana (sopivassa määrin käytettynä)!

 32. Mamma permalink
  21 kesäkuun, 2013 6:24 pm

  Iso kiitos kuvallisista ja yksityiskohtaisista ohjeista. Nyt on vuokrattu mehumaija hellalla ja pakastimen tyhjennys lopuista marjoista meneillään 🙂

 33. Jouko Honkanen permalink
  10 maaliskuun, 2014 8:17 pm

  Aika vanha ketju,etkä moista varmaan enää seuraa, mutta minulle ajankohtanen! Kunnioitettavassa 65v iässä äite kuollut,ja anoppi ei enää pysty siirtämään mehumaija taitoja minun tyttärille. täytyy ite opetella,kun tykkän marjastuksesta,ja luomu mehuista. Hyvät ohjeet. kyllä niillä pärjään. yks pointti,eikö mehustuksen sokeroinnin tarkotus ole säilöntä? Enempi sokeria,parempi säilyvyys. En ymmärrä,miksi ne vielä pakastimeen täytyisi laittaa? ei ennen!

 34. ChefRisto permalink
  22 syyskuun, 2014 4:17 am

  Tuli mieleen yksi vinkki, kun käyttää vesihaude kattilaa; laita pari pisaraa kasvisöljyä veden joukkoon. Jos vesi pääsee haihtumaan, pitää ritisevä öljy sellaisen metelin että kuulet veden olevan loppumaisillaan

 35. Pieta Voipio permalink
  4 lokakuun, 2014 11:20 am

  Hieno ohje! Laitoin linkin tähän unkarilaiseen facebook-säilöntäryhmään, kun esittelin siellä eroja unkarilaisen ja suomalaisen säilönnän välillä. Kuvat oli hienot ja selkeät, ja kun meillä ei mehut niin tee kauppaansa, eikä sen takia on unohtunut maijan käytön erikoisniksit, niin käänsin blogitekstistäsi muutaman keittoaikaa koskevan jutun, kun siitä erikseen kysyttiin. Kunnia menee tietty sulle, äläkä ihmettele, jos nyt tulee paljon klikkauksia Unkarista! 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: