Skip to content

Leipäkeitto

heinäkuu 20, 2010

Lueskelin reilu viikko sitten loman alkajaisiksi kasan keittokirjoja, joista yksi oli keskittynyt Toscanan keittiöön. Aivan ihania ruokia. Italia on Ranskan ohella kyllä voittamaton ruokamaa. Yksi kirjasta valitsemani testiruoka oli Ribollita-keitto, jonka idea (ja muistaakseni myös nimi) tulee uudelleen lämmittämisestä. Keittoon voi kirjailijan mukaan laittaa mitä kasviksia tahansa, mutta ilman mustakaalia sitä ei voi tehdä. No, ei voi mitään, kun kiertämässäni kolmessa kaupassa (joista yksi oli Herkku) ei myydä mustakaalia, niin pakko on tehdä ilman. Jotenkin kuvittelin korvaavani mustakaalin nauriilla ja salaattisikurilla, vaikken edes tiedä miltä mustakaali maistuu. Kirjan mukaan sen voisi korvata savoijinkaalilla, mutta kun sitäkään ei ollut nyt saatavilla. Joten näillä mentiin, ja ihanaa oli. Mutta sainpahan tästä mission itselleni: mustakaalia on löydettävä ja maistettava.

Parasta keitossa oli tarjoilutapa. Lautaselle kasataan ensin maalaisleipäkuutioita ja keitto kauhotaan niiden päälle. Aivan ehdotonta!

Taivaallinen ribollita sopisi kesähelteiden sijaan paremmin syksyn tummeneviin iltoihin.

Leipäkeitto

200 g mustasilmäpapuja
1 dl oliiviöljyä
2 porkkanaa
1 sipuli
1 sellerinvarsi
1 iso rosamundaperuna
2 pientä naurista
6 valkosipulinkynttä
1 varhaiskaali
2 salaattisikuria
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
Muutama rosmariinin-, timjamin- ja salvianoksa
Yksi kokonainen chilipalko
Suolaa, mustapippuria

Liota mustasilmäpapuja mielellään jopa yön yli. Lyhyempikin liotus riittää. Kuori ja pilko kasvikset. Kaada oliiviöljy isoon kattilaan ja kiehauta siinä ensin porkkanat ja sipuli (5-10 minuuttia) ja sitten perunat, selleri ja naurikset (seuraavat 5-10 minuuttia). Lisää vielä varhaiskaali ja valkosipuli. Lisää keittoon vettä ja paseerattu tomaatti sekä pavut. Sido yrtit nyytiksi ja lisää chilipalon kanssa keittoon. Keitä kaksi tuntia, eli kunnes pavut ovat kypsiä. Poista yrttinippu ja chili. Anna keiton maustua seuraavaan päivään.

Kokonainen chili maustaa keiton pehmeän mausteiseksi, ei tuliseksi.

Lämmitä keitto uudelleen ja lisää pilkottu salaattisikuri. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä noin 15 minuuttia. Tarjoile keitto maalaisleivän päällä, maustettuna vastaraastetulla parmesaanilla sekä lorauksella todella hyvää oliiviöljyä. Keitto on todella ihanaa, mutta nautittuna maalaisleipäkuutioiden kanssa kerta kaikkiaan suussa sulavaa.

Alkuperäinen resepti: Maxine Clark: Makuja Toscanasta

Keiton tarjoaminen on sinänsä jo elämys, kun asettelet leipäpalat vieraiden nähden lautasten pohjalle ja kauhot keiton päälle.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: