Skip to content

Spelt-keitto

elokuu 3, 2010

Muistelen, että spelt-vehnä tuli suomalaisten tietoisuuteen joskus 2000-luvun alussa. Ainakin silloin sitä myytiin paljon silloisessa opiskeluajan työpaikassani, luontaistuotekaupassa. Ja tuntuu, että nyt se on taas kovassa huudossa. Lieköhän siksi, että sillä on jotenkin terveellinen maine. Ja terveellistähän se onkin. Wikipedian mukaan speltti sisältää enemmän proteiinia kuin leipävehnä, ja myös runsaasti kuituja. Ja tietenkin paljon muuta hyvää. Enemmän speltistä ja myös lisää spelt-ressuja mm. Sunspeltin ja Birkkalan sivuilta.

Olen käyttänyt spelt-jauhoja (usein täysjyvä) erilaisissa taikinoissa, kuten sämpylöissä ja suolaisissa pannukakuissa. Mutta korvaan aina vain osan jouhoista speltillä, koska sillä ei tule samanlaista sitkoa kuin leipävehnällä. Mutta nyt olenkin keksinyt aivan uuden tavan käyttää spelttiä. Idean sain alunperin Makuja Toscanasta -kirjasta, jossa keittoon lisättiin speltinjyviä. Tässä keitossa olennaista ei ole muu resepti (ihan tavallinen ja tylsä kasviskeitto), vaan ajatus siitä, että keitosta saa ruokaisan ja maukkaan lisäämällä siihen speltinjyviä. Ja paketin kyljessä on vinkki, että jyviä voi käyttää vähän kuin riisiä muutenkin. Ajattelin kokeilla ainakin risottoa speltijyvistä.

Mies kuvaili spelttikeittoa terveellisenmakuiseksi. No, sen teki taatusti suuri määrä selleriä, jota laitoin paljon, kun jääkaappi piti tyhjentää ennen reissua. Itse jättäisin ehkä tomaattipyreen pois, en ole niin tomaattisen liemen ystävä.

Spelt-keitto

2 dl speltinjyviä
1 rosamunda
3 porkkanaa
3 pientä naurista
5 sellerinvartta
2 salaattisikuria
1 kesäkurpitsa
Kourallinen tuoreita papuja
Suolaa
Tuoretta salviaa
(1 prk tomaattipyrettä)
Itse keitettyä kasvislientä tai vähäsuolainen kasvisliemikuutio

Liota speltinjyviä vedessä yön yli. Kuori ja pilko peruna, porkkana ja nauriit. Laita spelt ja juurekset kattilaan hautumaan. Käytin omatekemääni kasvislientä, mutta kaupan kasvisliemikin tietty käy (Herbamarea suosittelen, muut on aika kauheita). Spelttiä tulee keittää noin 1,5 tuntia. Lisää myöhemmin vielä sellerit ja ihan lopussa (15 min ennen) pilkottu salaattisikuri ja kesäkurpitsa sekä pavut. Mausta halutessasi tomaattipyreellä. Jos et pidä tomaattisesta keitosta, jätä pois. Ja sitten lisätään salviaa ja tarkistetaan suola.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: