Skip to content

Seitania ja vodkaa

elokuu 25, 2010

Lounaspöydässä työkaverini kertoi, että hänen tyttöystävänsä on ruennut kasvissyöjäksi. Keskustelu siirtyi sitten soijarouheen ja tofun kautta seitaniin, jota työkaverini ei ollutkaan vielä maistanut. Aikoi testata ja kokata sitä tyttöystävälleen, ja niin oli kuulemma tehnytkin. No, ei tämä tähän muuten liity, kuin että sain siitä kimmokkeen laittaa seitania. Mietin, miten sitä laittaisin ja ajattelin soveltaa tätä New Yorkin reissulta tuliaiseksi tuomaani vodkakastike-ideaa. Erikoista tuli, hyvääkin. Keitin kastikkeen seuraksi tylsästi pastaa. Satsi on muuten iso, sillä ajattelin syöttää tätä äidilleni perjantaina. Eli ei mikään kahden hengen satsi.

Ei tämä ruoka mitään kaunista ole, mutta eipä ne liharuoatkaan ole, silti niitä syödään.

Seitanin valmistus

4 dl gluteiinijauhoa
1 tl savusuolaa
1 tl garam masalaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
2 3/4 dl vettä
1/4 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 vähäsuolainen kasvisliemikuutio

Sekoita mausteet jauhoihin ja lisää soijakastike ja vesi. Vaivaa ja muotoile pitkoksi. Leikkaa siivuiksi ja puolita siivut (isoimmat neljään osaan). Keitä seitanpaloja 20 minuuttia kasvisliemessä ja valuta.

Seitania ja vodkaa

1 annos seitania
2 pkt herkkusieniä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä
1 dl vodkaa
4 dl vettä
2 prk tomaattipyrettä
Mustapippuria, ripaus suolaa
Muutama salvianlehti

Kuutioi sipuli ja pieni valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää valutetut seitanit ja anna niiden hieman ruskistua. Lisää viipaloidut herkkusienet ja paista hetki. Ripottele herkkusienten päälle hieman suolaa. Lisää vodka, vesi ja tomaattipyre. Keittele hetki niin, että kastike saostuu. Mausta mustapippurilla ja hienonnetulla salvialla.

Advertisements
6 kommenttia leave one →
  1. Anja Hakaoja permalink
    tammikuu 5, 2011 4:04 pm

    Hei!
    Minulla on seitanin resepti, johon tulee gram-jauhoa eli kikhernejauhoa. Täällä Kokemäellä sitä ei tietenkään ole kaupoissa. Tiedätkö voiko jauhon tehdä ihan vaan kikherneistä jauhamalla. Vai pitääkö niitä ensin keittää, sitten kuivata ja sitten vasta jauhaa?
    Olisiko oikotietä onneen?

    terveisin Anja

    • Kirsikka permalink*
      tammikuu 5, 2011 5:12 pm

      Heippa Anja! En osaa neuvoa, miten kikhernejauhoja valmistetaan… Mutta sen voin vinkata, että seitan onnistuu ilman niitäkin, ihan pelkästään noista gluteiinijauhoista. Olen tehnyt molemmin tavoin, ja tykkään ehdottomasti enemmän pelkistä gluteiinijauhoista tehtynä. Mutta makuasia taas:). Oletko löytänyt niitä gluteiinijauhoja? Luontaistuotekaupasta saattaisi löytyä (jopa molempia) jopa sieltäkin;). Ei niitä muuten täälläkään ole tavallisessa kaupassa, ellei ole joku hypersupermarket:).

      • Anja Hakaoja permalink
        tammikuu 5, 2011 5:40 pm

        Hei!
        Hyvä juttu, teen ilman kikhernejauhoa. Mutta siis onko esim. vaalea gluteeniton jauhoseos tai gluteeniton jauhoseos yhtä kuin gluteenijauhoa?
        Kävin kysymässä meidän luontaiskaupasta, mutta siellä ei ollut. Tosin minulta puuttuu ohjeenmukainen savustettu paprikajauhekin. Tapiolla oli jotain savujuttua, jolla oli tehnyt jotain savukuivalihaa. Sitä voisi käyttää, jos näitä muita aineita saisi kasaan.
        Viikonlopuksi ajattelin tehdä kasvissyöjiä varten seitania, ans kattoo miten käy.

      • Kirsikka permalink*
        tammikuu 5, 2011 8:41 pm

        Arvasin, mihin oot tätä tekemässä:). Gluteiinijauho ei ole sama kuin gluteiiniton. Eli seitan tehdään juuri siitä vehnän gluteiinista, jota taas ei siinä gluteiinittomassa jauhossa ole ollenkaan. Onpa outoa, ettei luontaistuotekaupassa ole. Siellä ei kai sitten ole kysyntää… Pitääköhän sitten Porista hakea tai pyytää jotain lapsukaisista tuomaan:). Savupaprikaa ei tarvi olla, mausteita voi hyvin soveltaa. Laita vaikka tavallista paprikajauhetta.

  2. Anja Hakaoja permalink
    tammikuu 6, 2011 8:39 am

    Nyt tämä taitaa mennä liian vaikeaksi. Resepti vain oli niin helppo, että ”möykyn” tekisi hetkessä. Katselin jo noita sinun kasvisohjeitasikin. Nyt toivon, että enkeli pudottaa helpon ja hyvän ohjeen minulle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: