Skip to content

Puolukkanapit

syyskuu 11, 2010

Minä olen ehdottomasti alkuruokaihminen. Mitenkö se ilmenee? Ravintolassa otan aina alkuruoan, ja alkuruoat ovatkin yleensä koko menun parhaita annoksia. Kotonakin teen lähtökohtaisesti aina alkuruoan. Jälkiruoka saattaa helposti jäädä laittamatta, tai se korvataan vaikka hyvällä suklaalla, mutta alkupalan teen yleensä aina (no siis ei tietenkään arkisin, mutta ymmärsitte varmaan). Illallista suunnitellessa alkuruoan ideointi on kaikkein hauskinta ja myös luovinta. Minä siis  lievästi sanottuna pidän alkuruoista.

Siksi kokkaavien siskosten syyskuun ruokahaaste oli erityisesti mieleeni, tarkoituksena kun on suunnitella alkuruoka itse keräämistään metsänantimista. Ja eikun tuumasta toimeen. Uusi talommehan rakentuu metsän reunaan, joten montaa metriä ei tarvinnut kulkea haastetta toteuttamaan. Ja samalla sai vietettyä ihanaa laatuaikaa koiran kanssa. Voi että se taas nautti painella metsässä. Tavoitteenani oli löytää puolukoita, sillä olin suunnitellut tekeväni niistä hyydykkeitä, tai mitäköhän nämä nyt olisivat. Viime vuonna tein vastaavan luonnonantimet-haasteruoan muun muassa sienistä, joten nyt jotain uutta taas.

Ei muuta kuin suloinen kirpputorilöytöni mukaan ja puolukoita tiirailemaan.

Löytyihän niitä. Koira söi innoissaan kädestäni kaikki perkaamani raa'at puolukat. Huh huh.

Todistusaineistoa, itse on kerätty. Tähän ruokaan ei menekään kuin parisen desiä.

Kokeiluni onnistui kyllä ihan hyvin. Maku oli rosmariinin ansiosta ihanan metsäinen. Mieskin totesi heti ensi puraisun jälkeen, että ”nam” ja ”onpas metsäinen maku”. Eli aion tehdä näitä toistekin, sopisivat esimerkiksi uuden vuoden coctail-pöytään. Mutta pientä kehitystä kaipaa vielä, lähinnä ulkoasun osalta. Minulla kun ei ollut tähän sopivia muotteja. Käytin nyt puolukkahyydykkeisiin ihan kaupan kertakäyttöisiä italialaisia muffinssivuokia, jotka ovat nappeihin nähden aivan liian isoja. Tarkoitus siis olisi ollut tehdä sellainen kaunis, sormustimen kokoinen puolukkakakku juuston päälle (puolet nappia pienempi). Mutta nyt ne ovat nappia suurempia… Ja vielä, juuston olisin halunnut leikata pyöreäksi, juuri napin kokoiseksi, mutta siihenkään ei sattunut sopivaa renkulaa, ja veitsellä en jaksanut lähteä ympyröitä leikkelemään. Joten, keittiökaupaan muottiostoksille, mars (ennen uutta vuotta)! Mutta siis maku oli hyvä, ja se on pääasia. Tämän voi tietenkin tehdä myös pehmeään ruisleipään, jolloin syöminen helpottuu.

Metsäisiä puolukkanappeja. Ulkoasussa on vielä viilaamisen varaa...

Puolukkanapit
(noin 12 kpl)

2 dl puolukoita
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
1 rkl tuoretta rosmariinia
2 rkl puolukkasurvosta

Jaa puolukat vuokiin. Kiehauta vesi ja lisää hieman puolukkasurvosta antamaan väriä. Silppua rosmariini pieneksi ja lisää puolukkaveteen. Lisää hyytelösokeri veteen koko ajan sekoittaen ja kiehauta uudelleen. Annostele hyytelösokeriliemi ruokalusikalla vuokiin ja anna hyytyä. Laita vuoat jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Jos käytät pienempiä vuokia, niin tästä määrästä tulee luonnollisesti enemmän hyydykkeitä.

Palttoonnappeja (tai tuoretta ruisleipää)
Kuusamo-savujuustoa
Mascarpone-juustoa
Tuoretta rosmariinia koristeluun

Leikkaa savujuusto sopiviksi paloiksi ja asettele palttoonnappien päälle. Laita päälle puolukkahyydykkeet ja koristele mascarponella sekä tuoreella rosmariinilla. Ja ei kun herkuttelemaan!

Näitä ei voi koota etukäteen, sillä palttoonnapit pehmenevät muutamassa tunnissa. Mutta hyydykkeet voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.

Mainokset
20 kommenttia leave one →
  1. syyskuu 11, 2010 1:09 pm

    onpa hienoja! 🙂 Onnea kisaan!

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 11, 2010 2:51 pm

      Nelle, kiitos hyvästä haasteesta:)!

  2. Omenaminttu permalink
    syyskuu 11, 2010 7:03 pm

    Minä kävin eilen puolukassa, mutta löysin suunnilleen 10 marjaa. No, korillinen tatteja kyllä lohdutti 🙂
    Onpa herkullisen tuntuinen makuyhdistelmä napeissasi!

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 11, 2010 7:50 pm

      Kiitosta Omenaminttu! Voi, tatteja! Niitä kun löytäisi, meidän metsä oli aika sienetön. Puolukoita oli ihan kivasti. Ja pihalla luumut ovat kypsinä, niitä on kuin tertussa viinirypäleitä. Aivan älyttömästi.

  3. syyskuu 12, 2010 6:37 pm

    Ompas kaunis alkupala. Lähdin heti miettimään kuitakin juustoja jotka settiin sopisivat. ehdottoman hieno idea!

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 13, 2010 6:43 pm

      Kiitos Merituuli! Itsekin arvoin kokeillako savujuustolla vai kenties leipäjuustolla. Leipäjuusto saattaa olla liian mieto, tai sitten ei. Miksei mustaleimakin sopisi. Jotenkin kuitenkin jonkun suomalaisen tähän yhdistäisin, sopii tyylillisesti.

  4. statisti permalink
    syyskuu 14, 2010 3:19 pm

    Oi, tosi herkullisen näköisiä ovat! Yhdistelmä vahva juusto+kirpeät marjat+palttoonnapit nostavat veden kielelle… menevät taatusti kokeiluun!

    Mustaleima toimisi takuulla, jäin miettimään että ehkäpä savuporo-Koskenlaskijakin. Nam.

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 14, 2010 5:10 pm

      Kiitos statisti! Kyllä, mä kans äänestän tota Mustaleimaa:).

  5. syyskuu 26, 2010 7:36 pm

    Todella nayttava alkupala! Puolukoita onkin ikava!

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 27, 2010 1:07 pm

      Kiitos Maria! Jos ehtisi vielä puolukkaan, niin puolukkamehua tälle syksylle keittäisin:).

  6. lokakuu 1, 2010 4:32 am

    Onneksi olkoon ruokahaasteen voitosta! 🙂

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 1, 2010 5:15 pm

      No olipas mukava yllätys! Olen viettänyt vapaapäivää ja ollut raksaamassa tontilla koko päivän (keittiömyyjä muuten kävi tarkkuusmittaamassa keittiön tänään). Ja sitten illalla on kommenttiboksi täynnä onnitteluja:). Posket hehkuen kiitos kaikille! 😀

  7. lokakuu 1, 2010 6:14 am

    Aika ihana ohje. Onnittelut haastevoitosta!

  8. lokakuu 1, 2010 7:01 am

    Paljon onnea ruokahaasteen voiton johdosta!

  9. lokakuu 1, 2010 3:25 pm

    Heippa!
    Eksyin blogiisi kai ensimmäistä kertaa, täytyy sanoa että kuvasi ovat kauniita ja houkuttelevia, täällä oli ilo vierailla! 🙂

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 1, 2010 5:26 pm

      Kiitos Tanja, kiva tutustua uusiin bloggaajiin! Niin ja piti jo tuohon aikaisempaan kommenttiin laittaa, että lokakuun haastetta luvassa viikonlopun aikana. Kiitos vielä kaikille:).

  10. lokakuu 4, 2010 1:25 pm

    Hei, löysin tänne Siskot kokkaa -blogin kautta. Onhan UPEA ruoka! Tällä aion toivottaa puolisoni tervetulleeksi takaisin Suomeen (on nyt Etelä-Afrikassa). Niin söpöä, niin suomalaista, niin luovaa! Vau!

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 4, 2010 5:44 pm

      Kiitos Muna-sinko! No, sehän on kyllä oikein kotoisa kotiinpaluuruoka:). Ja tervasnapsia kylkeen:).

  11. Jenni permalink
    marraskuu 4, 2012 1:35 pm

    Tämä resepti sopii kuin nenä päähän suunnittelemaani menuun, jossa löytyy puolukkaa alkuruuasta, pääruuasta ja jälkiruuasta 🙂 Mutta sellainen kysymys, että kun nyt puolukkahyydyke oli ilmeisesti kaksinkertainen aikomukseen verrattuna, niin olivatko napit lopulta liian puolukkaisia? Laittaisitko sitä ensi kerralla vähemmän, jos vuoka sallisi? Vai oliko se sopivan puolukkaista näin? 🙂

    Kiitos ohjeesta, aion ehdottomasti kokeilla!

    • Kirsikka permalink*
      marraskuu 4, 2012 7:24 pm

      Moi Jenni! Vau, onpas sulla hauska haaste edessä:). Ei ne ehkä liian puolukkaisia olla, mutta liikaa sitä puolukkahyydykettä suhteessä juustoon ja leipään. Osaanko selittää:). Mukavia puolukkaillallisia:D!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: