Skip to content

Karjalanpiirakat

syyskuu 12, 2010

Voi tätä onnistumisen riemua! Tein tänään karjalanpiirakoita. Miksi ihmeessä ihmisiä pelotellaan karjalanpiirakoiden teolla? Siis että olisivat vaikeita tehdä tai rypyttäminen ei (sinun pitkillä kynsilläsi) ainakaan onnistu. Ei kait tässä mitään kummempaa ollut, ei kun leipomaan vaan.

Pelottelujen lisäksi sain onneksi myös hyviä neuvoja ja kannustusta projektilleni. Ohje on melkein-sukulaistädiltä, eli siskon miehen äidiltä. Joka taas on saanut ohjeen alunperin anopiltaan. Ja hyvä ohje olikin! Omalta anopiltani sain vinkin, että rypytys aloitetaan keskeltä, ja näinhän se onnistuikin loistavasti. Toinen äärettömän tarpeellinen vinkki oli, että puupulikkaa ja puukaulinta ei saa pestä vedellä. Ne vain pyyhitään, muuten karheentuvat ja taikina jää kiinni. Enpä tiennyt tuota. Ja vielä omalta äidiltäni sain kannustusta, että hyvin se onnistuu (pitkilläkin kynsillä). Kyllä oli mukava natustella itse tehtyjä piirakoita.

Ohje on aika iso, eli tästä tulee noin 70-80 isoa piirakkaa. Puuroa tein kilosta riisiä + 4 litraa punaista maitoa, mutta noin 2/3 olisi riittänyt. Sainpahan kerrankin syödä riisipuuroa mahan täydeltä. Puuron tein jo aamulla, että ehti jäähtyä kunnolla.

Minulla on pitkä lista ruokia, joiden tekoa haluan kokeilla. Monet niistä ovat perinneruokia, ja karjalanpiirakat olivat yksi näistä. Ne voin nyt vetää yli listallani. Piirakat jäävät myös listalleni "teen usein".

Karjalanpiirakat

8 dl vettä
4 tl suolaa
Iso loraus öljyä
6 dl vehnäjauhoja
14 dl ruisjauhoja

Mittaa vesi isoon astiaan, lisää suola ja lorauta öljyä. Sekoita taikinaan ensin vehnäjauhot ja alusta sitten ruisjauhot. Alusta taikinaa kunnolla niin, että irtoaa reunoista. Pöyritä taikinasta pitkiä pötköjä ja leikkaa pieniksi paloiksi. Pyöritä paloista palloja, paina littanaksi ja pulikoi pulikalla eli piirakkakaulimella ohueksi ympäryksi. Nosta piirakkapohja pellille, lisää kukkurallinen ruokalusikallinen riisipuuroa ja rypytä. Onnistuu varmasti, ja hyviä ne ovat rumatkin. Minusta piirakoissa parasta on riisipuuro, joten minun muhkeissa piirakoissani on paljon puuroa.

Paista karjalanpiirakoita 300-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Nostele pelliltä esimerkiksi lautaselle ja voitele maidolla, jossa on reilusti voita. Laita päälle leivinpaperi ja vielä leivinliina, ja anna ”mehustua”.

Advertisements
6 kommenttia leave one →
  1. Omenaminttu permalink
    syyskuu 13, 2010 7:45 pm

    Hih, sinä ehdit ensin 🙂 Voi nams! Minun listallani ovat nimittäin jo pari viikkoa olleet karjalanpiirakat. Mutta kun ramppaan tuolla sienimetsässä…

  2. syyskuu 13, 2010 8:01 pm

    Heissan! Ihanaa, kun joku viitsii tehdä karjalanpiirakoita! Mummoni on Karjalasta, oikein rajan takaa, ja vietin itsekin kouluikäni pohjois-Karjalassa, joten mielikuva juuri uunista otetuista, munavoilla voidelluista karjalanpiirakoista saa aina veden herahtamaan kielelleni! 🙂 Tein muuten tänä iltana sitä tosca-omenapannukakkua. Tein ison pellillisen, mutta syötiin jo KAIKKI kolmeen pekkaan. Että hyvää oli!! 😀

  3. anoppi permalink
    syyskuu 14, 2010 3:30 pm

    Hienoja ovat piirakkasi. Täällä vesi kielellä katselen.

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 14, 2010 5:55 pm

      Omenaminttu: Sieniaika on kyllä ihana. Voi kun tuntisi paremmin sieniä, eikä vain niitä perussieniä. Täytyypä seurata, miten sun karjalanpiirakka-projekti onnistuu.

      Italiansalaatti: Hyvä että maistui! Kaikki, missä on päällä toscaa maistuu kyllä:).

      Anoppi: Niitäpä on monta pussia pakkasessa:). Maistellaan, kun tuutte seuraavan kerran!

  4. Aurinkoinen permalink
    helmikuu 10, 2011 9:12 pm

    Kiitos ihanasta reseptista! Oli elamani ensimmainen kerta kun Karjalanpiirakoita koitin ja sekin varmasti ihan vain siksi etta asustelen taalla ulkomailla ja niita ei taalta saa 🙂 Mutta reseptin avulla piirakat onnistuivat ja aijai, maistuivatkin niin hyvalle taalla, ja tietysti suomalaisen ruisjauhon voimin!

    • Kirsikka permalink*
      helmikuu 11, 2011 5:25 pm

      Aurinkoinen, kyllä sitä vaan suomalaisia makuja kaipaa ulkomailla:). Ihana kun onnistui! Terkkuja ja haleja sinne lämpimään:D.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: