Skip to content

Luumu-pekaanipiirakka ja vaniljakastiketta

syyskuu 18, 2010

Tämä luumuaika on aina vähän haasteellista. Puunoksat notkuvat ihania hedelmiä, mutta kaikkea ei millään ehdi syödä, saati keksi, mihin sitä luumua käyttäisi. Viime vuonna tekemäni luumuhillo oli suksee, se oli aivan mielettömän hyvää. Sitä ajattelin nyt viikonloppuna keitellä. Rommiruukku ei oikein ollut meidän mieleemme, jääkaapissa taitaa olla vieläkin yksi ruukku.

Nyt ajattelin kokeilla luumua ensi kertaa leivonnaisissa, se kun ei ole ehkä kaikkein yleisin torttujen täyte. Sovelsin tähän Nigellan pekaanipiirakan ohjetta. Kyllä oli makeaa, mutta hyvää myös. Haasteena oli täytteen nestemäisyys kuumana. Mies kävi keittiössä noin minuutin välein kyselemässä, että jokojokojoko. Joten leikkasimme palat piirakasta sillä sekunnilla, kun sain sen ulos uunista. Ja se täytehän valui sitten pitkin ja poikin. Eli piirakan täytyy ihan oikeasti antaa jäähtyä, ennen kuin sitä alkaa leikkaamaan. Seuraavan päivänä täyte pysyi koossa ihan mallikkaasti.

 Tuo pohja on mielenkiintoinen, sokeriton ja öljyyn tehty. Todella hyvä, eikä niin rasvaisen makuinen kuin piirakkapohjat yleensä. Aion kokeilla tätä myös suolaiseen piirakkaan. Ostin jo aineetkin.

Tein tätä piirakkaa tuplamäärän ja laitoin suurimman osan pakkaseen vierasvaraksi. Luumujen määrää en osaa arvioidan tarkkaan, kun Mies ne kävi poimimassa ja äitini halkaisi ja otti kivet pois. Mutta ”kulhollinen” riittänee ohjeeksi. Piirakan seuraksi keitin vielä vaniljakastikkeen.

Mitään kauhean kaunista kuvaa ei tästä ruskeansävyisestä piirakasta saa, mutta hyvää se on.

Luumu-pekaanipiirakka

3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1,25 dl öljyä
0,6 dl kulutusmaitoa

1 dl siirappia
100 g voita
200 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa

Kulhollinen luumuja
Kourallinen pekaanipähkinöitä

Sekoita jauhot,  suola, öljy ja maito taikinaksi. Painele taikina (voideltuun) piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.

Sulata siirappi, voi ja fariinisokeri kattilassa. Lisää vaniljaljasokeri. Anna seoksen jäähtyä 10 minuuttia. Ota piirakkapohja jääkaapista ja lado puolikkaat luumut vuokaan. Levitä päälle pekaanipähkinät. Sekoita kananmunat siirappiseokseen ja kaada seos luumujen ja pähkinöiden päälle. Paista 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kirpeät luumut sopivat hyvin makeaakin makeamman piirakan täytteeksi.

Vaniljakastike

2 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
4 keltuaista
0,5 dl sokeria
1  vaniljatanko

Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Erottele keltuaiset ja sekoita kermamaitoon. Halkaise vielä vaniljatanko, ja lisää puolikkaat kattilaan. Kuumenna hiljalleen, ja sekoita koko ajan. Älä anna kiehua. Kun kastike on saonnut, ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä, vispaa aina välillä. Poista vaniljatangot ennen tarjoilua.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: