Skip to content

Luumuhillo ja jouluinen luumumarmeladi

syyskuu 19, 2010

Jaahas. Näköjään sitä tuli aloitettua jouluvalmistelut, vaikkei niinkään tietoisesti. Alkoi olla viime hetket käsillä säilöä luumut ja sain aikaiseksi keittää luumuhilloa. Tein sitä vuosi sitten ja sehän oli aivan mielettömän hyvää. Luumuhillo sopii hyvin esimerkiksi pannukakun kanssa, mutta juustojen kanssa se ei mene. Aivan mieletön ja vielä helppo jälkkäri luumuhillosta tulee, kun murustat lasin pohjalle Digestive-keksiä, kauhot päälle luumuhilloa ja vielä kruunuksi mascarpone-kermavaahtoa (vatkaa kerma vaahdoksi, lisää hieman mascarponejuustoa ja mausta maltillisesti sokerilla). Siis ihan älyttömän hyvää. Syötiin sitä viime talvena kerran jos toisenkin. 

Tänä vuonna säilöin viime vuotta maltillisemman määrän luumuja. Tosin vielä tuolla on luumuja puussa, ja kriikunoita vasta onkin...

Mutta tuo luumuhillohan on sen verran löysää, että sitä ei joulutorttuihin voi laittaa. Niinpä ajattelin kokeilla oikein luumumarmeladin tekoa. En ole ennen marmeladia tehnytkään, mutta kertapa se on ensimmäinenkin. Ihan omasta päästäni tämän pähkäilin ja onnistuihan se. Jouluisia makuja laitoin vielä joukkoon. Nami.

Tässä on sellaisia herkkuja talveksi, että vesi herahtaa kielelle kun vain ajattelenkin...

Jouluinen luumumarmeladi

Noin 700 g luumuja
1 pkt hillo- ja marmeladisokeria
1/4 dl madeiraa
4 kanelitankoa
Pari tähtianista
Lusikankärjellinen inkivääriä

Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut kattilaan kerroksittain sokerin kanssa. Lorauta sekaan makeaa madeiraa. Heitä joukkoon myös jouluiset mausteet. Keittele hilloa hyvin hiljalleen kiehuttaen noin 2 tuntia. Poista kanelitangot ja tähtianikset. Surauta marmeladi hienoksi sauvasekoittimella (kiitos vinkistä Anja!). Purkita desinfioituihin, kuumiin lasipurkkeihin. Tästä määrästä tuli nuo kaksi matalaa purnukkaa marmeladia.

Luumuhillo

Noin 1,3 kg luumuja
Noin 5oo g (hillo)sokeria
1/2 dl madeiraa

Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut kattilaan kerroksittain sokerin kanssa. Laitoin tällä kertaa hillosokeria, kun sitä oli pussinpohjalla jokunen muru. Huomasin, että hillosta tuli näin viimevuotista paksumpaa. Mutta siis tavallinenkin sokeri käy, tosin silloin hillo on juoksevampaa. Lorauta sekaan noin puoli desiä makeaa madeiraa. Keittele hilloa hiljalleen välillä sekoittaen noin 2 tuntia. Purkita desinfioituihin, kuumiin lasipurkkeihin. Tästä määrästä tuli 2,5 purkkia (korkeammat purkit kuvassa).

Mainokset
6 kommenttia leave one →
  1. syyskuu 20, 2010 10:52 am

    Voi että sinulla on aina niin kauniita kuvia!
    Sain kanssa luumuja ja hitto kun ne ehti jo mennä makoisimpiin suihin. Olisin tosiaankin halunnut kokeilla tehdä hilloa tai marmelaadia. Säilyykö tosiaan jouluksi?jääkaapissa? Mä olen niin onneton hillojen ja marmelaadien kanssa, tulee tehtyä tosi harvoin. Jos saan vielä luumuja niin kokeilen kyllä.

    Ja ihania nuo aiemman postauksesi kattaukset. Se on kyllä niin että kaunis kattaus saa ruuankin maistumaan paremalta, Ihan oikeasti ja antaa iloa tietysti muutenkin. Kun meillä oli vain yksi lapsi jaksoin panostaa usein arkenakin..nyt en. Ja juhliinkin tekee näemmä tiukkaa (se ristiäspöydän koristelun ideointi on jotenkin tahmeaa, niinkuin kaikki ajatustyö tällähetkellä). Mutta kun katselin ja luin tarinasi niin otan itseäni niskasta kiinni ja tosiaankin keksin jotain pientä kivaa. Värinä on ristiäisissä vain valkoinen (heh heh olen tosi kekseliäs :)) otin sellaisen värin ettei vaan mene mönkään kukkakaupan asetelmakaan..eihän, eihän valkoisen kanssa voi epäonnistua?). En ole koskaan tilannut juhliini kukkakaupasta, vaan aina itse puuhannut ja tuunannut mutta nyt ajattelin luistaa siitä(kin)..saas nähdä tuleeko oman näköiset vai ei. Onneksi sain ihanat pellavaliinat anopilta lainaksi.

    Oletko muuten jo löytänyt sopivan ruokapöydän uuteen kotiin? Meillä vielä hakusessa.

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 20, 2010 6:48 pm

      Heh, en sitte julkaise sitä sun toista kommenttia:). Vähänkös sitä välillä sekoilee:). Kyllä se hillo ja marmeladi säilyy hyvin, vaikka vuoden. Mulla on vielä jotain viime kesäisiä, ja täysissä voimissaan ovat. Kylmässä pitää säilyttää, ja koska harvalla niitä maakellareita on, niin jääkappi.

      Valkoinenhan on täydellinen ristiäisväri. Aivan ihana. Kauttauskuvat oli tosiaan toisessa blogissa, mutta kattaus saa ruokailutilanteen tuntumaan tärkeältä ja vielä ruoankin maistumaan paremmalta. Itse sain kanssa kimmokkeen siskoltani, joka panosti pöydän koristeluun. Olihan niin paljon ihanampi istua kauniiseen pöytään.

      En muuten suosittele sitä meidän astiastoa kerättäväksi, sillä sen valmistus ilmeisesti lopetaan. Ellei sitten osta koko satsia kerralla, mutta se on jo tyyriimpi pamaus. Häälahjakamaa, tosissaan. Ruokapöytä on vielä hakusessa. Muutamia hyviä ehdokkaita on, mutta jäävät pieneksi. Suurin osa kun on kuudelle ja se lasikuisti on niin iso, että saa olla 8-10 hengelle ainaskin. Täytyy harkita jopa teettämistä puusepällä, mutta siitä mulla ei oo mitään katkua hinnasta. Mulla meidän töistä vanha neukkarin pöytä väliaikaisratkaisuksi:). Se on pitkä ja ruma, että liina päälle:).

      Ihanaa syksyä teillekin:)!

  2. Maarit permalink
    lokakuu 17, 2010 12:17 pm

    Hei.
    Laitat tuohon luumumarmeladiin madeiraa. Mitä se on? Googletin mutta tuli vain eri matkatoimistoja ja muuta tietoa paikasta Madeira 🙂

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 17, 2010 4:23 pm

      Hei Maarit! Joo, aivan, enpä tajunnut laittaa ohjeeseen… Hyvä kun kysyit! Eli kyseessä on väkevä viini. Kävin kurkkaamassa Alkon sivuilta ja ainakin kuutta eri laatua löytyy kotoisasta Alkosta, tosin ei tietenkään kaikista liikkeistä.

  3. Anu permalink
    joulukuu 4, 2010 7:06 am

    Hei, Kiitokset hyvästä luumumarmeladi-ohjeesta!
    Pelkäsin, että marmeladin teko olisi minulle liian vaikeaa, mutta hyvin onnistui. (Kesällä epäonnistuin mustaherukkahyytelön teossa, kun se kiehui yli ja paloi hellaan kiinni..tekevällä sattuu 🙂 Nyt ei kuitenkaan käynyt niin, vaan keittelin hilloa, ohjeen mukaisesti, hiljalleen ja se ei kiehunut yli. Marmeladista tuli myös tarpeeksi kiinteää ja se tuntuu sopivan hyvin joulutorttuihin.

    Mukavaa joulukuuta!

    • Kirsikka permalink*
      joulukuu 4, 2010 4:51 pm

      Hei Anu! Kiva, että onnistui! Tekevälle sattuu, aina…:) Itselläni on marmeladit vielä purkeissa, ei ole ehtynyt torttuja leipoa. Hyvä tietää, että omalla marmeladilla onnistuu:). Oikein ihanaa joulua sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: