Munakoisopiiras ja kirpakkaa papusalaattia
Keittojen ja pataruokien ohella piirakat sopivat syksyyn, niin suolaiset kuin makeat. Ihastuin siihen luumu-pekaanipiirakkani pohjaan niin, että halusin testata sen myös suolaisessa piirakassa. Ja sopihan, aivan loistavasti. Tykkäsimme Miehen kanssa molemmat. Tästä tulee kyllä minun peruspiirakkaohjeeni, siis pohjalle. Piirakan kaveriksi tein syksyistä ja kirpakkaa ja erittäin yksinkertaista papusalaattia tuoreista pavuista.
Munakoisopiirakka
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1,25 dl oliiviöljyä
0,6 dl kulutusmaitoa
1 munakoiso
1 pkt kirsikkatomaatteja
3 valkosipulinkynttä
Tuoretta rosmariinia
Pala vanhaa goudaa
1 prk (luomu)kermaa
2 (luomu)kananmunaa
Suolaa, mustapippuria
Sekoita jauhot, suola, öljy ja maito taikinaksi. Painele taikina (voideltuun) piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.
Pilko munakoisot ja paista ne ensin pannulla vähintään puolikypsiksi. Levitä munakoisot piirakkavuokaan ja asettele päälle halkaistut kirsikkatomaatit. Siivuta valkosipulinkynnet ja levitä piirakkaan. Raasta pala goudaa ja levitä raaste piiraan päälle. Ja vielä rosmariinit. Kaada sitten suolalla ja pippurila maustettu munakerma vuokaan. Paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Sitruunainen papusalaatti
1 keräkaali
Kourallinen tuoreita papuja
Keitä papuja suolatussa vedessä 9 minuuttia. Valuta hyvin ja anna hieman jäähtyä. Kaada revityn salaatin joukkoon.
Kastike
1 osa oliiviöljyä
1 osa sitruunamehu
Loraus agavesiirappia (tai esimerkiksi hunajaa)
Suolaa, mustapippuria
Sekoita kastikeainekset ja kaada salaatin päälle. Pesty Frezza mocca -pullo on muuten näppärä salaatinkastikkeen ravistamiseen. Ja jos kastiketta jää yli, sen saa suoraan pullossa jääkaappiin.