Skip to content

Makea sipulikeitto

syyskuu 28, 2010

Syksy ja keitot, ei kai tarvitse muuta sanoa. Sipulikeitto on yksi ehdoton syyskeitto, ja sitä on näytty tehtailtavan muissakin ruokablogeissa. Tein tämän ihan omasta päästäni ja hyvää oli. Mutta haluaisin siitä vielä ranskalaisempaa, ruskeaa, vähän paksumpaa ja, niin, ranskalaista. Niinpä sitten jälkeenpäin kurkkasin, että miten Julia Child tämän oikein tekee (kuten käyttöohjeetkin, reseptitkin kuuluu katsoa jälkeenpäin). Aika lähelle näin se menikin, mutta lientä suurustetaan ja sipulit ruskistetaan. Joku päivä tässä teen sipulikeiton vielä tismalleen Julian ohjeilla.

Sipulikeiton kera tarjotaan leipäkuutioita ja juustoraastetta.

Sipulikeitto

2 jättisipulia (pienetkin käy, mutta näissä on vähemmän kuorimista)
5 isoa valkosipulinkynttiä
Voita, oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
Kasvislientä + vettä
Tuoretta salviaa
2 rkl kanttarellifondia
2 rkl tummaa siirappia
Mustapippuria

Maalaisleipää
Vanhaa goudaa tai muuta juustoa (esim. parmesan tai emmetal sopisivat, mozzarellaraaste miedommista pitäville)

Silppua sipulit ja kuullota niitä voi-oliiviöljyseoksessa paksupohjaisessa keittokattilassa hyvän aikaa. Lisää valkoviini ja kasvislientä sen verran, kun lientä haluat. Käytin itse tekemääni kasvislientä, kun sitä oli sopivasti pakkasessa. Keittele niin, että sipulit ovat oikein pehmeitä ja mausta salvialla, kanttarellifondilla, siirapilla ja mustapippurilla. Tarkista suola.

Lautasen pohjalle laitetaan leipäkuutioita ja keiton päälle ripotellaan juustoraastetta. Aivan ihanaa ulkoilupäivän päätteeksi.

Juusto kruunaa sipulikeiton.

Advertisements
2 kommenttia leave one →
  1. Hilja Maitotyttö permalink
    lokakuu 18, 2010 9:42 am

    Miten sä teet kasvislientä? Mä olen tyystin kyllästynyt kaupan liemivalmisteisiin ja muihin lisäaineisiin, mutta en haluaisi pakastaa hillittömiä määriä vettä!

    • Kirsikka permalink*
      lokakuu 18, 2010 7:29 pm

      Tuolla säilöntäosiossa on yksi ohje. Eli vaan keittelen kasvikset, siivilöin liemen ja sitten pakastan sen. Mutta tosissaan siinä täytyy pakastaa ihan hyvä määrä vettä:). Pitäs kokeilla niin, että keittäisi pienessä vesimäärässä ja tekis tavallaan ”tiivistettä” ja sitten pakastaisi vaikka jääpaloina. Hmm…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: