Skip to content

Wanhan ajan vihersalaatti-säilyke

tammikuu 31, 2011

Nyt päästäänkin taas minun lempiosastooni eli säilöntään. Harvemminhan sitä tulee talvella säilöttyä, mutta nyt oli pakko. Saimme viikko sitten viikonloppuna Miehen sukulaistädin luona todella erikoista säilykettä, vihersalaattia. Hän tarjosi sitä voileipäkeksien ja valkohomejuuston kaverina (yhdistelmä, mikä ei ihan ekana tulisi mieleen). Säilyke on kuulemma Miehen mummin äidin kehittelemä resepti, jonka idea siis oli säilöä (oletettavasti itse kasvatettua) vihanneksia talven varalle.

Mummi tekee äitinsä tapaan säilykkeen lihamyllyllä, minä käytän modernisti tehosekoitinta.

Silloin ennen tähän lisättiin suolaa oikein urakalla ja seos säilöttiin ihan kellarissa suolan voimalla. Nyt käytetään pakastinta ja suolaa laitetaan vain ohuelti maun vuoksi. Ja minkä maun! Siis tämä on todella erikoista ja totaalisen koukuttavaa. En kuvailisi tätä niinkään herkulliseksi, enemmän terveellisen makuiseksi. Me jäimme Miehen kanssa aivan koukkuun, minkä vuoksi tätä oli pakko tehdä nyt talvella, vaikka kalliiksi tuleekin. Kesällä saa sitten tuon persiljan, jota menee määrättömästi, edullisesti omasta maasta. Nyt siis ostimme kaupasta. Mutta kun pakko oli tätä saada. 

En tehnyt nyt tuota täyttä määrää, laitoin kaikkia aineita 140 g. Ja siihenkin sai jo laittaa neljä ruukkua persiljaa. Porkkanaa meni noin 1,5 kpl, kukkakaalia puolikas pienestä. Sipulia 2 kpl, samoin tomaatteja. Selleriä puolikas. Mutta siis vaa’alla tietenkin mittasin. Ja säilykettä tuli viisi vai kuusi purkkia.

Laitoin aamulla ruisleivälle margariinia, tätä säilykettä, tuoretta tomaattia ja juustoa. Nam!

Wanhan ajan vihersalaatti-säilyke

250 g persiljaa
250 g sipulia
250 g selleriä (juuri)
250 g kukkakaalia
250 g porkkanaa
250 g tomaattia

Kuori juurekset ja pilko hieman pienemmäksi. Mittaa kaikkia sama määrä keittiövaa’alla. Sekoita kaikki hienoksi tehosekoittimessa, alkaen tietenkin kovimmista, eli porkkanasta, selleristä ja kukkakaalista. Mausta suolalla ja pakasta pienissä rasioissa tai lasipurkeissa.

Alkuperäinen ohje on jauhaa ainekset hienoksi lihamyllyssä, mutta itse en sellaista vekotinta omista. Näinkin tuli oikein hyvä.

Advertisements
2 kommenttia leave one →
  1. helmikuu 2, 2011 10:26 am

    Minä pidän myös säilykkeistä, tämä kuulostaa koukuttavalta! 🙂 Meillä päin erilaisia säilykkeitä tehdään vielä aika paljon, pääasiassa paikallisista raaka-aineista kuten munakoisoista, kesäkurpitsoista, tomaateista jne. Namia joka tapauksessa!
    Annoin sinulle stylish blog- palkinnon, jonka voit noutaa blogistani, toivottavasti on mieleen! 🙂 Olen aina pitänyt resepteistäsi, joitakin olen ottanut vakkarikäyttöön (kuten se piirakkapohja, jonka täytän mm. fenkolilla ja pekonilla). Blogisi ilme on mukavan raikas, kuvat kauniita. Mitäpä siihen enää lisäämään! 😀 Hauskaa loppuviikkoa! 🙂

    • Kirsikka permalink*
      helmikuu 2, 2011 5:01 pm

      Voi kiitos Italiansalaatti! Tuo tunnustus lämmittää todella. Ihanaa! 🙂

      Kirjoita ihmeessä teidän säilykkeistänne. Mitä niihin laitetaan, mikä on periaate? Onko säilykkeet yleensä ”kasviksia oliiviöljyssä” -tyyppisiä? Itse ainakin olisi erittäin kiinnostunut munakoisosäilykkeestä (*kuolaa*), rakastan munakoisoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: