Siirry sisältöön

Pellillinen leipää

5 helmikuun, 2011

Saanko vähän natista? No kun harmittaa tuo hankaluus kääntää kuivahiiva tuorehiivaksi (ohjeissa tuntuu olevan nykyään vain kuivahiivan määrä).  Tykkään käyttää jostain syystä tuorehiivaa, joten pitäisi keksiä joku hyvä vaihtotaulukko. Tässä olisi yksi ohje Myllyn Parhaan sivuilta:

Suhde on seuraava: 10 g kuivahiivaa vastaa 30 g tavallista tuorehiivaa. Siis jos ohjeessa lukee 50 g hiivaa, käytä 15-20 g kuivahiivaa. Jos hiivataikina on rasvainen, tarvitset hiivaa enemmän, esim. pullataikinaan. Sämpylätaikinaan taasen riittää pienempi määrä.

Eli jos ohjeessa on 1 pss (11 g) kuivahiivaa, käytetään reilut 30 g tuorehiivaa. Nyt muistan sen jatkossa ulkoa.

Meillä tarjoillaan aika usein itse leivottua leipää.

Tämä leipä on ihana nopeutensa vuoksi, minkä vuoksi sitä voisi harrastaa vaikka ihan arkisinkin. Tietty kahteen kertaan nostatetut leivät ovat vähän kuohkeampia, mutta aina siihen ei ole aikaa. Kiitos ohjeesta Omenamintulle. Leivän kanssa söimme salaattisikurikeittoa.

Peltileipä on ihana helppo ja nopea ja vielä kivan näköinen.

Peltileipä

5 dl vettä
Reilu 30 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
6 – 7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
(Pellavansiemeniä)

Seoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sitten sokeri, suola, kaurahiutaleet ja jauhot sekä halutessasi pellavansiemeniä tai muita siemeniä. Lopuksi joukkoon vielä öljy. Kaada taikina pellille. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja painele taikina levyksi. Kohota leipää liinan alla noin 40 minuuttia.

Leikkaa leipä sitten ruuduiksi, voitele vedellä ja ripottele päälle esimerkiksi pellavansiemeniä. Paista leipää 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Advertisement
2 kommenttia leave one →
  1. 6 helmikuun, 2011 9:47 am

    Tuorehiiva on minustakin se paras. Käytän kuivahiivaa silloin, kun haluan jotain nopeasti. Juju on se, että nesteen lämpötila on 42, jolloin kohoaminen alkaa nopeammin. Tuorehiivalla pitää mielestäni kohottaa vähän kauemmin, jotta hiiva ei maistuisi lopputuloksessa.
    Mukavaa sunnuntaita 🙂

    • Kirsikka permalink*
      6 helmikuun, 2011 10:48 am

      Omenaminttu, kuivahiiva on kanssa näppärä, kun sitä voi säilöä, tai siis se säilyy. Ja sitä periaatteessa on aina kaapissa (paitsi meillä, kun minulla on tuorehiivaa aina jääkaapissa:), eli leipomisinspiksen toteuttaminen onnistuu aina. Tänään on taas sellainen päivä, että kuluu hiivaa ja leivinjauhetta. Luvassa on ne teekutsut, ja tarjottavia on ihan liikaa:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: