Taas leipää: paahtoleipä
On tainnut tulla jo muutaman kerran mainittua, että pidän leipomisesta, mutta mainittakoon se taas. Pidän enemmmän suolaisesta (Mies makeasta, kyllä hänkin omansa saa), joten leivon enemmän leipiä, sämpylöitä ja vastaavia. Ja onhan se terveellisempääkin kuin makeat herkut. Tämän paahtoleivän ohjeen bongasin Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Todella ihanaa leipää, otan ohjelmistoon usein.
Paahtoleipä
5 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 dl hunajaa
3 1/2 dl kaurahiutaleita
Yhteensä noin 9 dl jauhoja (sekoitin täysjyväspelt- ja vehnäjauhoja, noin 2/7)
50 g voita
1 1/2 rkl suolaa
Noin 1 1/2 dl siemeniä (esim. auringonkukan- tai pellavansiemeniä)
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja kaurahiutaleet sekä siemenet. Alusta joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina kahtia ja muovaa tangoiksi. Jaa molemmat tangot kuuteen osaan. Muotoile palat palloiksi ja asettele peräkkäin voideltuihin vuokiin. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä. Anna kohota liinan alla toiset 45 minuuttia.
Lämmitä uuni ensin 250-asteiseksi. Laita leivät uuniin ja kaada uunin pohjalle puoli desiä vettä (tekee leivän pinnasta rapean). Paista leipiä tässä kuumassa lämpötilassa ensin 5 minuuttia ja laske sitten lämpötila 180 asteeseen. Paista vielä 35 minuuttia.