Skip to content

Omena-piparjuuritäytteistä turskaa ja maa-artisokka-perunapyrettä

helmikuu 27, 2011

Tiedän, tiedän, tuo otsikko kuulostaa kauhean vaikealta ja muutenkin mahdottomalta. Mutta ruoka on helppo ja ihan tajuttoman herkullinen. Äippäliini on täällä meillä viikonloppukylässä (lue: pakkotyössä, eli auttamassa suursiivouksessa) ja halusin häntä hemmotella kiitokseksi íhanilla ruoilla. Eilen sitten vuorossa oli tämä itse kehittelemäni omena-piparjuuritäytteinen kala. Ja oli kyllä hyvää, aivan ihanaa. Kaikki kehuivat oikein tosissaan.

Ostin tähän ruokaan nyt turskaa, kun sitä kerrankin oli saatavilla. Olen laittanut tuoretta turskaa muistaakseni vain kerran aiemmin, sillä ei sitä ainakaan tuossa meidän lähikaupan kalatiskillä ole tarjolla (tosin eipä siellä ole koskaan mitään muutakaan, ainoastaan lohta viidellä eri tapaa, hohhoijaa…). Ensimmäisen kerran tein tämän kuhafileeseen, mutta turska oli jopa parempaa, ja on vielä puolet halvempaakin. Mutta siikakin kävisi taatusti. Suosittelen kokeilemaan, vaikka ehkä erikoiselta kuulostaakin. Ja maa-artisokka-perunapyree on ihana lisuke, aivan ihana.

Lisukesalaatin tein jäävuorisalaatista, salaattisikurista ja rucolasta, maustoin sen oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja mustapippurilla. Sopivan raikasta tähän kokonaisuuteen.

Aivan ihanaa ruokaa, en voi muuta sanoa.

Omena-piparjuuritäytteistä turskaa (kolmelle)

3 kalafilettä (turska, kuha tai siika)
1 omena
1/2 prk piparjuurituorejuustoa (tai maustamatonta tuorejuustoa ja piparjuurta)
2/3 ruukkua basilikaa
Suolaa
Viherpippuria

Suolaa kalafilee kevyesti. Kuori ja raasta omena, silppua basilikanlehdet. Basilikaa saa olla todella reippaasti, antaa tähän ihanan maun. Sekoita omenaraaste ja basilikasilppu piparjuurituorejuustoon ja mausta suolalla ja viherpippurilla.

Levitä tahna fileille, jätä viimeiset sentit pyrstöpäästä ilman täytettä, että käärö pysyy kasassa. Kääri fileet rullalle alkaen leveämmästä päästä, kiinnitä coctailtikulla. Liotan tikkuja aina ensin vedessä, etteivät pääse sitten liikaa tummumaan. Voitele matalareunainen uunivuoka öljyllä ja paista filerullia niiden koosta riippuen noin 15-30 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Meillä fileet olivat valtavia, noin 200 g per file, eli paistoin 30 minuttia. Nostin lopussa lämpötilan 250-asteeseen, että sain niihin kivan ruskean värin. Pieniä siikafileitä paistaisin sellaiset 15 (- 20) minuuttia.

Jos kala olisi ohutta, sen voisi paistaa myös paistinpannulla, mutta nämä meidän turskat pistin suosiolla uuniin.

Maa-artisokka-perunapyree

Noin 10-15 perunaa
Pussillinen maa-artisokkia
1 prk kermaa
Noin 1-2 dl maitoa
Jokunen nokare voita
Suolaa

Kuori ja pilko perunat ja maa-artisokat. Minulla oli apukokkeja niin, etten ole ihan varma, montako niitä oli. Mutta suhde suurinpiirteinen niin, että 2/3 perunaa, 1/3 artisokkaa. Keitä kypsäksi vähässä suolatussa vedessä.

Kaada vesi pois. Lisää kerma ja maitoa, soseuta aivan sileäksi. Maitoa laitetaan sen verran, että pyreestä tulee löysähköä, eli löysempää kuin perunamuusi olisi. Maustetaan suolalla ja voilla. Nami nami!

Mainokset
6 kommenttia leave one →
  1. maaliskuu 1, 2011 8:19 am

    Uudet kalaohjeet ovat minulle aina tervetulleita. Turska on hyvä kala, sillä on paksu ja vaalea liha. Miten omena ja piparjuuri keskenään toimivat? Sitä jäin vähän miettimään.

    • Kirsikka permalink*
      maaliskuu 5, 2011 7:09 am

      Voisula, olepa hyvä:). Meillä syödään kalaa tosi paljon, vaikkei suurin osa kokkauksista tietenkään tänne blogiin saakka päädykään. Suosittelen kokeilemaan omenaa ja piparjuurta, loistava yhdistelmä. Omena ei siinä niin maistu, tuo sopivan hapokkuuden ja inan makeutta.

  2. maaliskuu 6, 2011 1:14 pm

    voi ihanuus. tätä on tosiaankin kokeiltava.
    ostin muuten savustimen eilen, ei sulla olisi sinne hyviä reseptejä kokeiltuna/kehiteltyinä?

    • Kirsikka permalink*
      maaliskuu 6, 2011 5:23 pm

      Emäntä, no eipä oo. Savustaminen on yksi niistä ruoanvalmistustavoista, jotka on mulle vielä korkkaamatonta maaperää. Mieli tekis kyllä! Semmosenko sähkökäyttösen hommasit?

  3. Miia permalink
    syyskuu 28, 2012 11:10 am

    Nam!!! Kuulostaa ihanalta, tänään meillä kokeillaan tätä 🙂 Kiitos ihanasta blogista 🙂

    • Kirsikka permalink*
      syyskuu 30, 2012 9:00 am

      Herkullista iltaa Miia:D! Toivottavasti maistuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: