Skip to content

Ensi kertaa filotaikinan kimpussa

maaliskuu 20, 2011

Nyt olisi taas vuorossa ruoka, johon en ole ennen koskenut, eli filotaikina. Ja olipas kyllä mielenkiintoinen kokemus. Ostimme taikinaa pakasteesta, en ajatellut itse lähteä sen tekoon (ainakaan vielä). Filotaikina on ohuen ohutta, Mies totesi sen nähdessään, että ostettiin sitten leivinpaperia. Ja siltä se näyttikin, tosin taitaa se olla vielä leivinpaperiakin ohuempaa. Filotaikinaa sulatellaan parisen tuntia huoneen lämmössä ja avattu taikina on sitten käytettävä heti. Se on niin ohutta, että kuivuu muuten ja murustuu tomuna ilmaan.

Lopputulos oli kyllä hyvää, vaikkei tästä nyt ykkössuosikkiamme tule. Haasteena on rasvaisuus, eli vaikka kuinka yritin olla niukka öljyn kanssa, niin väkisinhän tästä vähän rasvainen ruoka tulee. Ja rasvainen ruoka ei maistu minulle (syy, miksi meillä esimerkiksi harrastetaan niin harvoin piirakoita: piirakkataikinat ovat niin ällön rasvaisia). Mutta ehdottoman hauska ja erikoinen ruoka, jota vieraat tulevat saamaan ehkäpä alkupalana. Ja kaiken lisäksi todella helppo tehdä. Luulin ensin, syy miksi, ehdin elää kolmannesvuosisataa ennen kuin filotaikinaa kokeilin, että tämä olisi jotenkin turkasen vaikeaa, mutta mitä vielä.

Koska yhdessä pakkauksessa on 11 – 12 filotaikinalevyä, ja yhteen rullaan menee kuusi levyä, päätin tehdä kaksi isoa filorullaa. Täytteet tulivat kuin itsestään: koska kyseessä on oikeinkin kreikkalaistyyppinen ruoka, oli selvää että kesäkurpitsa ja feta ovat mukana. Koska ihastuimme kovin näihin ravioleihini, päätin hyödyntää samaa kaavaa, ja maustoin massan mintulla. Kaupassa vihannesosastolla pyöriessäni päädyin toisen täytteen osalta sieniin. Molemmat täytteet olivat hyvä, mutta varsinkin tuo kesäkurpitsatäyte vie kielen mennessään. On ihanan raikas jossain määrin rasvaisen taikinan vastapainona. Eli sitä suosittelen näistä kahdesta.

Hyvää, mutta rasvaista.

Filorullat kahdella täytteellä

Ota filotaikina sulamaan pari tuntia ennen h-hetkeä. Valmista täytteet ennen kuin avaat taikinan, muuten se kuivuu.

Kesäkurpitsatäyte

1 kesäkurpitsa
Suolaa, mustapippuria
Noin 1/3 ruukku minttua
1/2 pkt fetaa
Noin 1 dl turkkilaista jogurttia

Pilko kesäkurpitsa pienen pieneksi joko veitsellä tai tehosekoittimella. Laitoin pilkotut kurpitsat valumaan siivilään muiden puuhien ajaksi, jotta täytteestä ei tulisi liian vetinen. Murusta feta aivan pieneksi ja hienonna sekaan vielä minttu. Sekoita ainekset ja mausta reilusti mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Sienitäyte

Noin 10 ruskeaa herkkusientä
Suolaa, mustapippuria
Oliiviöljyä
1 pallo buffalomozzarellaa
Muutama oksa timjamia

Pilko sienet pieniksi kuutioiksi. Paista oliiviöljyssä ja mausta suolalla. Laitoin myös sienet valumaan siivilään, jotta täytteestä ei tule vetinen. Pilko buffalomozzarella kuutioiksia ja hienonna sekaan timjami. Sekoita ainekset ja mausta vielä mustapippurilla.

Filorullat

Nosta yksi filotaikinanalevy pöydälle ja sivele sille hieman oliiviöljyä. Nosta päälle seuraava levy ja sivele taas öljyä. Laita näin päällekkäin 5 – 6 levyä, miten pakkauksesta riittää. Levitä täyte levyille. Taita reunat sisään ja kääri taikina rullalle kuten kääretorttu. Ja sama juttu tíetenkin toisilla levyillä ja täytteellä.

Aseta rullat voideltuun vuokaan ja sivele pintaan vielä oliiviöljyä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista rullia 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Advertisements
4 kommenttia leave one →
  1. Minttu permalink
    joulukuu 12, 2011 5:01 pm

    Minä olen ensimmäistä kertaa tekemmässä ruokaa jossa käytetään filotaikinaa, olisi hyvä jos kertoisitte missä sitä myydään kiitos!!

    • Kirsikka permalink*
      joulukuu 13, 2011 9:28 am

      Heippa Minttu! Ostin sitä muistaakseni Citymarketista. Eli uskoisin, että juurikin noista isommista kaupoista löytyy (pienimmistä ei välttämättä), ja siis pakastealtaasta. Onnea kokeiluun:).

  2. Jaana permalink
    helmikuu 2, 2012 8:05 am

    Hei! Ajattelin kokeilla josko filotaikina sopisi wellingtoninpihviin voitaikinan sijasta. Onko kokemuksia? T: Jaana

    • Kirsikka permalink*
      helmikuu 6, 2012 8:39 pm

      Moi Jaana! En oo kyllä kokeillu, mutta miksei sopisi. Voisi olla kivasti vähän erilainen:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: