Skip to content

Kuohkea piimäleipä

huhtikuu 3, 2011

Kuten blogin sisällöstäkin voi aika ajoin päätellä, leipominen on yksi lempipuuhiani. Olen pitkään hakenut ”sitä oikeaa” leipäreseptiä, mutten ole löytänyt. Olen kokeillut vaikka mitä (täällä blogissakin niitä reseptejä on paljon), ja hyväähän se tuore leipä on aina, mutta jotain on puuttunut.

Fougasse oli kyllä taivaallisen hyvää, mutta on hiukan liian vaikeatekoinen. Ja muut ovat olleet tavanomaisia. Niinpä sitten päätin jo kommenttienkin saattelemana leipoa leivän ihan fiilispohjalta. Ja ihme kyllä, tästä tuli aivan totaalisen hyvää. Kuohkeaa kuin mikä, ja maistui vielä monta päivää ”seisoneena” paahdettuna. Suurin osa on tietenkin pakkasessa, mutta yhdestä leivästä riitti aamupalaa monelle aamulle. Surffailin toki netissä ensin hakien hieman tukea tuolle piimän käytölle leivässä, ja muistaakseni otin tuon idean pikajuureen Ruokala.fi:stä, mutta muuten ohje on ihan oma.

Itse leivottu leipä on niitä viikonlopun kohokohtia.

Kuohkea piimäleipä

7 dl piimää
70 g hiivaa (vajaa 1,5 pkt) 
3 rkl leipäsiirappia
2-3 tl suolaa
2 dl ohranjyviä (ohrahelmiä) 
3 dl täysjyväspeltjauhoja 
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita nesteeseen myös leipäsiirappi, suola, ohranjyvät sekä speltjauho. Jätä taikina tunniksi huoneen lämpöön.

Vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja alusta hyvin (annoin koneen pyöriä 20 minuuttia). Taikina jää löysähköksi, eli ei ole kuten sämpylätaikina. Sekoita taikinaan lopuksi vielä sulatettu voi. Leivo taikinasta kolme leipää ja anna leipien kohota kunnolla liinan alla (noin 30 – 45 min). Paista 225-asteisessa uunissa 20 min.

Vaikka taikina oli todella löysää, sen sai silti hyvin leivottua leiväksi, kiitos hyvän sitkon (oletan). Ja leivät nousivat varmaan kaksinkertaisiksi.

Advertisements
8 kommenttia leave one →
  1. huhtikuu 3, 2011 8:33 am

    Hyvältä näyttää, täytyy kokeilla ♥

  2. huhtikuu 5, 2011 3:47 pm

    Kuulostaa todella, todella, todella hyvältä! Kovakuoriselta ja kuohkealta, juuri sellaiselta, josta minä pidän, siis…. 🙂 Loistava aloitus viikonlopulle – pöydällä uunituore leipä, joka tuoksuu kodin joka nurkassa!.. 🙂

    • Kirsikka permalink*
      huhtikuu 5, 2011 5:43 pm

      Italiansalaatti, todella, tuoreen leivän tuoksu on ihan parasta:).

  3. äippä permalink
    huhtikuu 17, 2011 6:59 am

    Olipa hyvännäköinen leipä, vau!

    • Kirsikka permalink*
      huhtikuu 21, 2011 8:09 am

      Äippä, eiks ollu?! Saat maistaa sitten äitienpäivänä:).

  4. Carita permalink
    heinäkuu 3, 2012 3:38 pm

    Nami, hyvää oli. Mulla ei tosin noussut noin upeasti, taisin olla liian hätäinen 🙂 Aika isotöinen, mutta silloin kun aikaa on niin on vaivan väärti 🙂 Teen kyllä toistekin. Kiitos hyvistä ohjeista 🙂

    • Kirsikka permalink*
      heinäkuu 3, 2012 4:34 pm

      Carita, oi mahtavaa, että maistui:). On kyllä tosiaan isotöinen, että enemmän kesälomapuuhia:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: