Skip to content

Isoäidin kurkut (ja kurkkua siellä, kurkkua täällä)

kesäkuu 12, 2011

Huh hellettä! Aikamoista ilmaa on pidellyt viime ajat. Nyt yhtäkkiä löi taivas tummaksi ja tuuli yltyi melkein myrskyksi. Taitaa tulla ukkosmyrsky.

Hellepäivänä ei välttämättä nälkä iske, tai jos iskeekin, niin mieli tekee vain jotain viileää. Olen maininnut tästä ennenkin, mutta parasta helleruokaa on kylmä kurkkukeitto. Ja se kun vielä tulee alle kymmenessä minuutissa, niin eipähän tarvitse kökkiä kuumassa keittiössäkään pitkään. Viimeki laitoin kylmään kurkkukeittoon 1,5 kurkkua, 1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa, suolaa, sokeria, timjamia, limemehua ja ripauksen vihreää tabascoa, tilkka vettä vielä. Ai että oli hyvää. Ja siis ainekset ihan vain blenderiin tai tehosekoittimeen ja hurautus tasaiseksi. Se on siinä.

Mutta sitten tähän varsinaiseen aiheeseeni. Toinen hyvä helleruoka on isoäidin kurkut. Ne ovat niin raikkaita, että sopivat kesäisiin salaatteihin ja lisukkeeksi sellaisenaan kuin nenä päähän. Jotenkin tämä kurkku tuntuu olevan kesäruokien tärkeimpiä ainesosia meillä. Tsatsiki on kanssa yksi grilli-illan vakioherkku ja sekin tulee kurkusta. Tsatsikiin laitoin viimeksi 2 kurkkua, 1/2 prk turkkilaista jogurttia, suolaa, sokeria, oliiviöljyä ja pari valkosipulin kynttä. Kurkku raastetaan ja annetaan valua siivilässä joitain tunteja. Sitten vain ainekset sekaisin ja raikas grillikastike on siinä. Mutta siis, jos palaan näihin isoäidin kurkkuihin. Ihania ovat!

Raikkaat isoäidin kurkut sopivat hellepäivään.

Isoäidin kurkut

2 kurkkua
1 dl etikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria
Tuoretta tilliä

Kiehauta etikka ja liota sokeri siihen. Lisää vesi kylmänä, niin että liemi jäähtyy samalla.

Siivuta kurkut ja lado niitä lasipurkkiin. Ripauta väliin ripaus suolaa ja laita myös tillinoksia. Kaada lopulta päälle liemi. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Minulla ei ihan mennyt tuo kaksi kurkkua tuohon purkkiin (laitoin loput toiseen rasiaan pienen liemimäärän kanssa), mutta kun kurkut maustuivat yön yli jääkaapissa, olivat ne laskeutuneet niin, että kaikki mahtuivat purkkiin. Purkkia voi välillä käännellä jääkaapissa, että myös päällimmäiset kurkut maustuvat.

Advertisements
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: