Skip to content

Aurinkoiset tomaatit

kesäkuu 22, 2011

En ole osallistunut ruokahaasteisiin sitten syksyisen voiton, sillä talon rakentaminen on vienyt sen verran aikaa, että haasteisiin ei ole enää energiaa riittänyt. Mutta nyt päätin taas kunnostautua, sillä haasteisiin osallistuminen on niin hauskaa.

Kesän 2011 haasteen aiheena olivat tomaatit. Mietin ensin kaikennäköistäkin tomaattiruokaa, lähinnä ehkä grilliruokaa näin kesällä, kunnes päädyin tekemään parasta ikinä tomaatista tekemääni, eli itse kuivattuja aurinkotomaatteja. Ne kun sopivat kesäruoaksi kuin nenä päähän. Aurinkokuivatut tomaatit on huomattavasti helpompi tai paremminkin nopeampi tehdä kirsikkatomaateista, sillä isojen tomaattien kuivuminen kestää ja kestää ja kestää. Kotimaisia kirsikkatomaatteja saa jo hyvin ja hintakin alkaa olla kohtuullinen. Loppukesästä niitä saakin jo sitten eurolla rasia, nyt oli vielä muistaakseni puolitoista. Mutta pidemmittä puheitta: kesäistä tomaattiruokaa eli aurinkoisia tomaatteja.

Ei ole pelkoa, että nämä ihanuudet ehtisivät mennä vanhaksi.

Aurinkoiset tomaatit

6 rasiaa kirsikkatomaatteja
Tuoretta rosmariinia ja timjamia
Muutama valkosipulinkynsi
Karkeaa merisuolaa
1 plo hyvää oliiviöljyä

Pese ja halkaise tomaatit. Aseta ne  kuivuriin niin, etteivät koske  toisiaan. Kuivaa noin 8 – 10 tuntia.

Lado tomaatit lasipurkkeihin heittäen väliin rosmariininoksia, muutama  timjaminoksa, pari valkosipulinkynttä sekä karkeaa merisuolaa. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että  tomaatit peittyvät. Sitten vain purkit kiiinni ja  jääkaappiin maustumaan. Noin viikon päästä alkavat olla jo hyvin maustuneita. Öljy kannattaa tietenkin hyödyntää vaikka salaatinkastikkeissa. Itse käytin mausteöljyä mm. focacciaan.

Tomaatteja voikin sitten tarjota ihan sellaisenaan lisukkeena, tai vaikka…

...salaateissa tai...

...grillisienten ja mozzarellan kera...

…tai missä vaan. Hyvää ja maistuvaa juhannusta kaikille!

Mainokset
8 kommenttia leave one →
  1. kesäkuu 26, 2011 7:04 pm

    Hei, osaatko yhtään sanoa että kuinka kauan nuo suunnilleen säilyvät? 🙂 Kuulostaa kivalta idealta, kun vanhemmillani tahtoo aina tomaatteja ja kirsikkatomaatteja kasvaa kasvihuoneeseen ihan liiaksi asti.

    • Kirsikka permalink*
      kesäkuu 27, 2011 10:02 am

      Heippa Mary! Säilyvyyteen voi vähän vaikuttaa steriloinnilla. Eli jos steriloi purkit (esim. kiehuvassa vedessä) ja täyttää ne piripintaan, eli kuten esim. hillot, niin veikkaan säilyvän useita viikkoja. En tosin lupaa:). Avattuna ei tietenkään noin pitkään. Ja jos laittaa ”vain” pestyyn purkkiin vajaan satsin, kuten minulla tässä, niin veikaan, että säilyy pari kolme viikkoa. Alkaa sitten käydä. En ole testannut, kun ovat niin hyviä, etteivät pääse meillä säilymään:D.

  2. kesäkuu 28, 2011 12:41 pm

    Ihana resepti – näitä kokeilen varmasti!
    Hyvää kesää!

    • Kirsikka permalink*
      kesäkuu 29, 2011 5:21 pm

      Kiitti Paula! Kerro sitten, miten onnistui:).

  3. kesäkuu 28, 2011 3:25 pm

    Kuulostaa hyvältä! Oiva vinkki näin kesälle – meilläkin tomaatteja alkaa kohta pursuilla joka nurkasta kilokaupalla, joten tällainen hyvin säilyvä resepti on poikaa! Mukavaa viikonjatkoa!!

    • Kirsikka permalink*
      kesäkuu 29, 2011 5:22 pm

      Italiansalaatti, onko sulla oma maa vaiko kaupoissa alkaa pursuilla tomskut teillä:)? Samoin, kivaa viikkoa!

  4. torpparinmorsian permalink
    heinäkuu 10, 2011 5:22 am

    ihana tää sun ruoka blogi. pitää laittaa kirjanmerkkeihin että muistan tulla uudelleen. osaatko sanoa onko täällä wordpressissä sellaista painiketta kun bloggerissa että voi lukea jotain blogia? kirjoitin ennen bloggerissa blogia ja nyt siirryin tänne ja on vähän hakusessa miten tää toimii (on aika erillainen käyttää kuin blogger).

    Noita tomaatteja kokeilen varmasti-heti kun oma sato kypsyy.

    • Kirsikka permalink*
      heinäkuu 10, 2011 7:35 pm

      Torpparinmorsian, no ihmettelinkin, että mihin sun blogi oli kadonnut:D. En ole ite taas käyttänyt ikinä bloggeria, mutta luulen, että täällä ei sitä kaipaamaasi nappia ole (luulen tietäväni, mitä tarkoitat). Tai en ainakaan ole sellaiseen törmännyt…:D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: