Skip to content

Syksyinen ohra-juuresvuoka

syyskuu 10, 2011

Rakastan syksyä! Se saattaa olla jopa lempivuodenaikani. Kesän välillä sietämätön kuumuus vaihtuu raikkaisiin ja upean aurinkoisiin päiviin (paitsi silloin kun sataa…) ja mikä parasta: on sadonkorjuuaika. Syksyllä saa kaikkia ihania tuoreita kasviksia ja juureksia ja saa säilöä kesän makuja oikein sielunsa kyllyydestä. Kyllä, (alku)syksy taitaa olla minulle se paras vuodenaika.

Syksyllä myös ruokavalio muuttuu huomattavasti. Jotenkin sitä kaipaa jo voimakkaampia makuja kesän peruna-kalakuurin jälkeen. Juureksia käytän mielelelläni paljon, kun ne ovat nyt tuoreita ja parhaimmillaan. Lempijuurekseni on punajuuri. Laittaisin sitä huomattavasti useamminkin, jos se ei olisi niin turkasen sottaista puuhaa. Mutta tässä ruoassa on runsaasti punajuurta ja muitakin syksyn herkkuja. Palsternakka on toinen supersuosikkini, ja sekin löytyy tästä ohjeesta.

Tärkeä pointti tässä ruoassa on tuo ohra. Se pitää saada rakenteeltaan ja maultaan ruokaan sopivaksi, eli että se ei maistuisi puurolta. En voi sietää sellaista puuron makuista ruokaa. Pakkauksen ohjeessa ohraa käsketään keittää 35 minuuttia. Ei, ei, ei, menee mössöksi. Keitin 20 minuuttia ja se tuntui riittävän. Ohraan jää hyvä purutuntuma, vähän kuin risottoriisiin. Mutta muista maistaa sitä ensin, ettei jää liian raa’aksi. Ja maun sain hyväksi käyttämällä hyvää kasvislientä.

Tätä on syksy parhaimmillaan!

Syksyinen ohra-juuresvuoka

Muutama punajuuri ja porkkana
Pala lanttua, palsternakkaa ja selleriä
Oliiviöljyä
Kasvislientä, suolaa
Ohraa
(Maustamatonta tuorejuustoa / loraus kermaa / oliiviöljyä)

Kuori ja pilko juurekset kulhoon. Kaada päälle reilusti oliiviöljyä ja suolaa. Paista juureksia uunivuoassa 250-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia (riippuen hieman palojen koosta, pienet kuutiot tulevat jo puolessa tunnissa).

Keitä ohra kasvisliemessä. Sekoita sopivan al dente ohra juuresten joukkoon ja kosteuta vuokaa tarvittaessa esimerkiksi tuorejuustolla, kermalla tai öljyllä. Töräytin vuoan vielä hetkeksi uuniin niin, että ohrakin vähän rapeutuu. Aivan mahtavan hyvää.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: