Skip to content

Uusvanha kerroskiisseli

joulukuu 2, 2011

Mistähän sain päähäni joku aika sitten, että kerroskiisseliä on saatava? Ruoka, jota ei varmaan nykyään juuri tehdä, ellei se nyt sitten tee uutta tuloaan, niin kuin monet muutkin lapsuudesta tutut ruoat. Vai kuuluuko kerroskiisseli teillä nykyään perusruokiin? Asia jotenkin jäi hautumaan (tarve ei ollut niin pakottava), mutta sitten Olivia-lehdessä oli Teresa Välimäen ohje kerroskiisseliin ja sain vihdoin sysäyksen sen tehdä. Eipä siinä ohjeessa sen kummempaa, ehkä tärkein uusi juttu oli käyttää maitokiisselin maustamiseen oikeaa vaniljaa, siis vaniljatankoa. Ja sellaisen vinkin Teresa antaa, että maissijauhoilla ei voi suurustaa mehukiisseliä, sillä ne samentavat kiisselin, eli perunajauhoa mehukiisseliin. Eikun keittopuuhiin siis!

Mietin, että tästä saisi kivan jälkkärin joulupöytään, jos siis maustaisi tuon mehukiisselin (vaikka mustaviinimarjoista) jouluisilla mausteilla. Ei olisi niin raskas jälkiruoka kaiken sen mässäilyn jälkeen. Meillä ainakin jää kaikki kakut ja vastaavat syömättä, kun ei vaan yksinkertaisesti jaksa…

Ja sitten olisi aika jännä kokeilla tämä tyrnikiisselillä. Olisi rasiallinen tyrnimarjoja pakkasessa nimittäin.

Olisiko tässä vaihtoehto jouluaaton jälkkäriksi?

Kerroskiisseli

Maitokiisseli

1 l täysmaitoa
1 dl sokeria (minun mielestäni voi olla vähän vähemmänkin)
4 rkl maissitärkkelysjauhoja
1 vaniljatanko

Mittaa ainekset kattilaan ja raaputa sekaan halkaistusta vaniljatangosta siemenet. Kuumenna hiljalleen koko ajan hämmentäen, ettei kiisseli pala pohjaan. Kun kiisseli kiehahtaa, nosta sivuun jäähtymään. Kaada hieman jäähtynyt kiisseli annosmaljoihin  (tästä määrästä tulee 8 järkevän kokoista, mutta ihan tuhtia annosta) ja laita jääkaappiin viilentymään.

Mehukiisseli

1 l vettä
Noin 6 dl marjoja (käytin itse karviaisia, mutta melkeimpä mikä tahansa käy)
2 dl sokeria (tämä riippuu tietenkin marjoista, kirpeämpiin enemmän, makeampiin vähemmän)
4 rkl perunajauhoja (+ n. 1 dl vettä)

Mittaa kattilaan vesi, marjat ja sokeri. Keitä noin viitisen minuuttia, eli kunnes marjat ovat luovuttaneet makunsa ja mehunsa. Siivilöi mehu talteen. Mittaa kattilaan litra mehua (ja juo loput, jos on enemmän kuin litra). Sekoita perunajauhot pieneen määrään vettä ja kaada liemi mehun joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiisseli kiehumispisteeseen. Kun ensimmäiset kuplat tulevat pintaan, nosta kattila liedeltä. Anna kiisselin jäähtyä hieman ja kaada annosmaljoihin maitokiisselin päälle. Ja viilennä jälleen jääkaapissa. Ripottelin pintaan vähän sokeria estämään kuoren muodostumisen.

Hyvää oli!

Alkuperäinen ohje: Teresa Välimäki, Olivia-lehti.

Advertisements
4 kommenttia leave one →
  1. joulukuu 2, 2011 3:29 pm

    Kerroskiisseli vaikuttaisi ainakin ruokalehtien perusteella olla taas tulossa. Hauskaa, miten yhtäkkiä kaikki oman lapsuuden maut ovat taas niin pinnalla. Kerroskiisseli oli ensimmäisiä ruokia, joita muistan meidän tehneen kotitaloustunnilla ja olin niin ylpeä silloin. Ja täytyy sanoa, että kaunis se on edelleen.

    • Kirsikka permalink*
      joulukuu 4, 2011 4:17 pm

      Suolaa ja hunajaa, joo, tuntuu että nuo ”kaikki” tulee nyt. Kai uuniseitikin on pian tosi in:D. Muistelen kanssa, että köksän tunnilla on tehty, ja melkein taitaa olla, että silloin viimeksi:).

  2. joulukuu 2, 2011 7:37 pm

    Meillä on ihan ’perushuttua’ tämä kerroskiisseli, kyllä tulee siis tehtyä kohtalaisen useinkin jopa ja mehukiisselin osuudessa aina vaihtelen tilanteen mukaan eri marjoja – mansikka tai vadelma+punainen viinimarja ovat eniten käytettyjä. 😉

    • Kirsikka permalink*
      joulukuu 4, 2011 4:15 pm

      Mari, kuulostaa herkulliselta! Kiva, että perinteiset reseptit on edelleen käytössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: