Skip to content

Itsenäisyyspäivänä Suomi-tapaksia

joulukuu 8, 2011

Meille on muodostunut itsenäisyyspäiväksi omat perinteet. Päivällä syödään riisipuuroa (ja tällä kertaa Mies rakensi saunaa) ja illalla katsotaan Linnan juhlia sekä syödään suomalaisia herkkuja. Yritän aina kokeilla jotain (itselleni) uutta, mutta tiukasti suomalaista / perinteistä. Esimerkiksi toissa vuonna tein haukimureketta.

Tänä vuonna päädyin kokkaamaan useamman pikkuruoan, eli tapaksi suomalaisittain. Näitä olikin sitten mukava napostella pukuloistoa katsellessa. Ja mielestäni myös erittäin onnistuneita ruokia, eli tätä tapas- tai supas-hommaa jatkan tulevaisuudessakin.

Ruoan kanssa joimme lasilliset kotimaista viiniä, Lepaan valkoherukkaa. Mies totesi hyvin: ”Jos ei ajattele tätä valkoviiniksi, niin tämä on ihan hyvää.” Eli ei sitä ”oikeisiin” viineihin voi verrata, mutta aivan ihana seurustelujuoma. Ruoan kanssa ei oikein toiminut.

Ruokalistalla oli:

Lantturanskiksia
Emmental-perunoita
Marinoitua kotijuustoa
Rapeita ruisleipätikkuja
Lohipastramia
Jogurttidippiä

Lantturanskikset paistoin pannulla oliiviöljyssä. Maustoin ne suolalla, sokerilla, valkosipulilla ja tuoreella salvialla.

Emmental-perunat pestään ja siivutetaan. Viipaleet ladotaan uunipellille ja päälle oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria ja hienoa emmental-raastetta. Paistetaan 200-asteessa reilut 20 minuuttia. Ohje on sovellettu Koto-ohjelman parmesaani-perunoista.

Kotijuustoon tein marinadin tilkasta oliiviöljyä ja yhden limen mehusta, mausteena suolaa, hunajaa, persiljaa ja ruohosipulia.

Ruisleipätikut leikataan tiukasta ruisleivästä. Tikut levitetään uunipellille ja päälle oliiviöljyä, valkosipulisilppua, persiljasilppua sekä suolaa. Ja paahdetaan 250-asteisessa uunissa, kunnes ovat rapeita (noin 10 – 15 min.).

Lohipastramin ohje löytyy täältä.

Raikkaaseen jogurttidippiin laitoin suolaa, sokeria, sitruuna-valkoviinietikkaa ja mustapippuria.

Että tulipa sitten ahmittua oikein urakalla. Jos meikäläisestä ei kuulu mitään hetkeen, se johtuu siitä, että meillä syödään salaattia jouluun saakka…

Advertisements
4 kommenttia leave one →
  1. joulukuu 8, 2011 5:26 pm

    Kyllä näiden herkkujen takia salaattia kannattaakin syödä 😉

  2. Eija permalink
    tammikuu 11, 2012 12:54 am

    Hauskan kuuloisia pikku paloja, täytyy testata jossain vaiheessa! Mulla sama juttu, oliiviöljyä kuluu litrakaupalla ruuanlaitossa mut ainakin se on luonnontuote ;o)

    • Kirsikka permalink*
      tammikuu 13, 2012 11:39 am

      Eija, sitä tosiaan lotraantuu välillä vähän liikaakin:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: