Skip to content

Kalakeitto nro 2: Vaalipäivan madekeitto

helmikuu 10, 2012

Tässä on taas yksi ”en-ole-ikinä-aiemmin-tehnyt-mutta-aina-on-pitänyt” -ruoka: madekeitto. Enkä muuten ollut ikinä edes maistanut! Viime vuonna olin jo madekeittoa tekemässä, mutta kun näin sen yököttävän näköisen otuksen kalatiskin lasin läpi, vaihdoin kiivaasti suunnitelmia. Made ei ole mikään kaunis kala… Vuoden verran rohkeutta kerättyäni pyysin ihanaa kalatiskin setää (yritän aina päästä hänen palveltavakseen) nylkemään sen minulle valmiiksi, minkä hän innokkaana tekikin.

Oli se silti jotenkin aika ällöttävää (kauhea sanoa näin ruoasta, mutta niin se vain oli) ja Mies joutui käsittelemään kalan ensin minulle vähän siistimpään muotoon. Käsittelyjätteet keitin liemeksi, jonka lisäsin keittoon. Keitin perkeet siis vain vedessä ja siivilöin nesteen keittoon. En ruennut keittämään kalalientä kasviksineen kaikkineen, sillä kasvikset lisäsin ihan suoraan keittoon.

Tämä keitto oli aivan kertakaikkisen ihanaa. Made on aivan fantastinen kala, pehmeä ja lempeä. Parhaimpia kalakeittoja, mitä olen ikinä syönyt, ja sopi suomalaisena perusruokana loistavasti vaalipäivän illalliseksi. Onko teillä millaisia kokemuksia mateesta?

Taas tuli tehtyä jotain, mitä ei ikinä ennen.

Muutama peruna
2 porkkanaa
Pala selleriä
Pala palsternakkaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl (sitruunalla maustettua) valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
1 pkt voimakasta Koskenlaskijaa
1 made (keitä perkeet liemeksi)
Suolaa, mustapippuria
Nippu tilliä

Laita kuoritut perunanpuolikkaat veteen kiehumaan. Lisää noin 10 minuutin päästä juureskuutiot ja sipulit. Keitä kypsäksi. Lisää madeliemi ja mausta valkoviinietikalla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Paloittele juusto keittoon viimeistään tässä vaiheessa, sillä sen sulaminen kestää ainakin viitisen minuuttia. Lisää madekuutiot ja keitä kypsäksi (5 – 10 minuuttia). Sekoita joukkoon nippu tilliä ja tarjoa ruisleivän kanssa.

Advertisements
4 kommenttia leave one →
  1. helmikuu 10, 2012 7:22 pm

    Minäkin olen kovasti harkinnut madekeittoa jo hetken, kun blogissa toisensa jälkeen keitellään ihania soppia. Nyt olisi sesonki parhaimmillaan tämän suhteen.

    • Kirsikka permalink*
      helmikuu 13, 2012 9:17 am

      Suolaa ja hunajaa, nyt on todella madekausi. Suosittelen kokeilemaan, itse ihastuin (vaikka se kalan käsittely ällöä onkin:).

  2. helmikuu 13, 2012 12:51 pm

    Mademedaljongit pannulla paistettuna ovat myös kokeilemisen arvoisia, mutta savustettu made pyrkii viemään kielen mennessään. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vain on savustamisen mahdollisuus. Tarkkana pitää kuitenkin olla, sillä raaka kala ei ole koskaan hyvää ja liian kauan kypsytetty made taasen on luotaantyöntävän kuivaa.

    • Kirsikka permalink*
      helmikuu 13, 2012 1:40 pm

      Kiitos vinkeistä Iskä! Kuulostaa mahtavalta, varsinkin tuo savustettu made:D. Täytyyypä laittaa pönttö pörisemään:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: