Keskiaikainen briepiirakka
Sain kollegaltani lainaan erittäin mielenkiintoisen kirjan, Hannele Klemettilän Keskiajan keittiön. Kirjassa on reseptien ohella valtavasti tietoa keskiaikaisesta ruokakulttuurista, johon liityvät myytit ovatkin pääsääntöisesti yllättäen vääriä. Suurin myytti lienee se, että keskiajalla oltiin oikeita porsaita ruokapöydässä, mikä siis ei tosiaan pidä paikkaansa. Jo silloin, tai varsinkin silloin (osalla on todella surkeat pöytätavat edelleen) siisteyttä ja hyviä ruokailutapoja pidettiin suuressa arvossa, myös rahvaan piirissä.
Olen bongannut sieltä kirjasta muutamia reseptejä, joita haluan testata. Ja tässä tulee ensimmäinen: briepiirakka. Pohja on aika tuhti, eli se ei tule olemaan lempipiirakkapohjani. Mutta täyte on oikein hyvä, joskin kovin kanamunainen. Tein piirakan alkupalaksi illalliselle, mutta sen voisi hyvin tarjota ihan piirakkana kahvipöydässäkin. Ja taatusti saa herätettyä vieraiden mielenkiinnon, kun ilmoittaa tarjoavansa keskiaikaista juustopiirakkaa. Teen toistekin.
Keskiaikainen briepiirakka
Pohja
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl vettä
Täyte
3 munaa
200 g voimakasta brietä
0,5 – 1 tl inkivääriä
0,5 tl suolaa
Nypi voi, jauhot ja ja suola murumaiseksi. Lisää lopuksi vesi nopeasti. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Vatkaa munat (ilmeisesti siis ihan vaahdoksi?) ja heitä sekaan paloiteltu briejuusto ja mausteet. Aja täyte tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Kaada täyte vuokaan ja paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puolisen tuntia, eli kunnes täyte kohonnut ja ruskistunut.
Tarjoa vaikkapa salaatin kanssa.
Ohje pohjautuu 1300-luvun Tart de Bry -reseptiin. Ohje on siis Keskiajan keittiö -kirjasta.
Oi ihanaa, briepiirakka kuulostaa todella herkulliselta 🙂
Kiitos Annemi, sitä se olikin:).